Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Black friday 2024 Kriminalserier

Stekta laxforeller med risotto och karamelliserad sparris

04 maj, 2012
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Stekta laxforeller med risotto och karamelliserad sparris

(4 personer) 
6 vita och 6 gröna sparrisar
2 schalottenlökar
5 msk olivolja
200 g avorioris
1 dl vitt vin
7 dl höns- eller fiskbuljong från fond eller tärning
50 g färskriven parmesanost
30 g rumsvarmt smör
2 msk vispad grädde
salt och peppar
2 laxforellfiléer med skinn à ca 150 g
saft av ½ citron
1–2 tsk strösocker

Beredning:

Skölj sparrisen, skär bort träiga ändar. Skala vit sparris och ev den nedre delen på den gröna. Skär sparrisen i sneda bitar.

Skala och finhacka löken och fräs den i 2 msk olja utan att bryna. Tillsätt riset och fräs det under omrörning tills det är glansigt. Tillsätt vinet och låt det koka in under omrörning. Häll på ¼ av buljongen och låt den koka in under omrörning. Upprepa tills all buljong kokat in och riset är mjukt och krämigt men fortfarande har en liten kärna kvar i mitten. Rör ner ost, smör och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Annons

Skölj och torka av fisken. Skär upp i portionsbitar. Salta och peppra och pressa lite citronsaft över. Hetta upp resten av oljan, lägg i fisken med skinnsidan ner och stek i ca 4 min. Vänd och stek i ca 1 min på andra sidan. Ta upp och håll fisken varm. Lägg ner sparrisbitarna i pannan och stek i ca 2 min. Salta och peppra. Strö över sockret och låt det karamelliseras.

Bottna 4 tallrikar med risotto. Lägg på fisken och toppa med karamelliserad sparris. Servera.

Annons