Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Svenska jordgubbar mognar redan till nationaldagen

01 jun, 2018
AvHenrik Högström
Efter en kall vår kom en sommarvärme som innebär att det kommer att finnas gott om jordgubbar redan till nationaldagen den 6 juni. Men hur vet du vilka som är svenska och hur gör du för att odla egna? Här får du svar på allt du ville veta om den älskade gubben.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vid den här tiden på året brukar det finnas flera läckerheter att se fram emot. Färskpotatisen är en och jordgubben en annan. Efter att våren först var kall så var prognosen för jordgubbarna osäker. Men sen smällde hettan till och det varma vädret i maj har gjort läget betydligt ljusare.

Dryckescoachen #4 - Därför är jordgubbar och champagne en dålig komboBrand logo
Dryckescoachen #4 - Därför är jordgubbar och champagne en dålig kombo

Receptet till bilden ovan: Jordgubbar med glass och brynt vit choklad

Prognosen är att det kommer att finnas gott om ”gubbar” redan till nationaldagen den 6 juni.

– Ja, nu går det fort. Väldigt snart kommer vi att ha gott om svenska jordgubbar från landets frilandsodlingar. ­­Med det torra och soliga vädret är dessutom bärens kvalitet på topp, både smak- och utseendemässigt, säger Eva Axelsson, ordförande i LRF Trädgård/Bär i ett pressmeddelande.

Annons

Även medeltidiga och sena sorter har fått en skjuts i värmen och har börjat blomma i södra Sverige. Det kommer alltså att finnas mycket bär och många sorter till midsommarfirandet.

– Då kommer det att vara högsäsong. Vi kommer att kunna erbjuda alla glada midsommarfirare massor av svenska jordgubbar av olika sorter i hela landet, säger Eva Axelsson.

Så avslöjar du jordgubbsfusket

Tidigare år har det förekommit att utländska bär förpackats och sålts som svenska. Det har dock varit under säsonger där det varit ont om svenska jordgubbar att få tag i.

Jordbruksverkets tips, om man känner sig osäker, är helt enkelt att fråga.

– Det allra bästa är att fråga när man köper dem. Säljaren ska kunna svara på var de har odlats och av vem, om det inte redan står på lådan eller tråget. Det är det absolut bästa sättet. Finns det minsta tveksamhet eller om säljare kommer med konstiga förklaringar är det bättre att gå till nästa jordgubbsförsäljare och ställa samma frågor, har Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket sagt till Året runt.

FOTO: Diana Dontsova och IBL

Artikeln publicerades först på Året runt.

Annons