Tomatsoppa med vitlök
(4 personer)
6 solmogna plommontomater
12 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 urkärnad chilifrukt
1 msk paprikapulver
4 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
persilja
Till servering:
pocherat ägg, se recept nedan
Beredning: Dela tomaterna i mindre bitar. Skala och dela vitlöken på längden. Hetta upp olivolja i en kastrull, lägg i vitlöken och låt puttra utan att ta färg, ca 4 min. Tillsätt tomaterna, skivad chili och paprikapulver och fräs i någon min. Häll på passerade tomater, tomatpuré och buljong. Låt soppan koka i 20 min. Kör soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Servera med ett pocherat ägg och lite hackad persilja.
POCHERAT ÄGG
4 ägg
1/2 dl ättiksprit, 12 %
Beredning: Koka upp ca 5 dl vatten och ättiksprit i en liten kastrull, vattnet ska gå upp minst 5 cm på kastrullkanten. Sänk värmen så att vattnet nätt och jämnt sjuder. Knäck ner ett ägg i taget i en kaffekopp. Stjälp försiktigt ner det i vattnet, sjud tills vitan har blivit fast, 5–6 min. Gulan ska vara lös.
Ta upp äggen med en hålslev och lägg i en skål med kallt vatten.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM