Torsk med spetskål i grön curry
(4 personer)
600 g torskrygg eller annan vit fisk
salt och peppar
1 huvud spetskål
rapsolja till stekning
Sås:
2 dl kokosmjölk
2 dl fiskbuljong
1 msk grön currypasta
1 vitlöksklyfta
10 färska basilikablad
saft av 1 lime
ev 1 knivsudd kajennpeppar
Beredning: Salta och peppra fisken. Ansa och skär spetskålen i 4 klyftor, lägg ner i lättsaltat vatten och låt koka i 3–4 min. Ta upp och låt rinna av.
Blanda kokosmjölk och fiskbuljong med grön currypasta och pressad vitlök i en kastrull. Låt koka tills såsen börjar tjockna. Tillsätt finhackad basilika och limesaft. Smaka av med salt, peppar och ev kajennpeppar.
Salta spetskålen lite och stek snittytorna i en skvätt olja så de får en fin stekyta. Ta upp och håll kålen varm.
Hetta upp lite ny olja och lägg ner fisken. Stek i ca 2 min, vänd och stek i ytterligare ca 1 min. Servera tillsammans med kålen och såsen.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE