Perfekt till midsommar: Ugnsbakad laxsida med citronsås
Ugnsbakad laxsida med citronsås
6–8 personer
1 1/2 kg laxsida
1 kruka dill
1 kruka gräslök
1 msk fänkålsfrön, stötta i mortel
1–2 citroner, i skivor
salt och nymalen svartpeppar
citronsås
2 dl crème fraiche
2 dl turkisk yoghurt, 10%
1 citron, rivet skal
1/2 dl finhackad gräslök
2 msk honung
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
1. Lägg laxen i en ugnsfast form med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Hacka dill och gräslök fint och strö över laxen. Mortla fänkålen och strö över även den. Massera in kryddor och örter ordentligt i laxen. Skiva citronen och lägg över skivorna. Låt stå kallt i en timme i kylen så att smakerna tränger in ordentligt. Sätt ugnen på 175°.
2. Ställ in laxen i mitten av ugnen och sätt in en termometer i den tjockaste delen. Låt stå tills innertemperaturen når 56°. Ta ut och låt svalna något.
3. Blanda samman crème fraiche och yoghurt i en skål. Tillsätt rivet citronskal och finhackad gräslök och smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar. Servera lax och sås tillsammans med potatissalladen.