Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier

Perfekt till midsommar: Ugnsbakad laxsida med citronsås

19 jun, 2023
AvAnna Wendt
FotografLisa Björner
Ugnsbakad laxsida med citronsås.
Laga ugnsbakad laxsida med citronsås till midsommarfesten. Testa det här receptet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

Ugnsbakad laxsida med citronsås

6–8 personer

Recept på ugnsbakad laxsida med citronsås.

1 1/2 kg laxsida

Annons

1 kruka dill

1 kruka gräslök

1 msk fänkålsfrön, stötta i mortel

1–2 citroner, i skivor

salt och nymalen svartpeppar

citronsås

2 dl crème fraiche

2 dl turkisk yoghurt, 10%

1 citron, rivet skal

1/2 dl finhackad gräslök

2 msk honung

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Lägg laxen i en ugnsfast form med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Hacka dill och gräslök fint och strö över laxen. Mortla fänkålen och strö över även den. Massera in kryddor och örter ordentligt i laxen. Skiva citronen och lägg över ­skivorna. Låt stå kallt i en timme i kylen så att smakerna tränger in ordentligt. Sätt ugnen på 175°.

2. Ställ in laxen i mitten av ugnen och sätt in en termometer i den tjockaste delen. Låt stå tills innertemperaturen når 56°. Ta ut och låt svalna något.

3. Blanda samman crème fraiche och yoghurt i en skål. Tillsätt rivet citronskal och finhackad gräslök och smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar. Servera lax och sås tillsammans med potatis­salladen.

Annons