Ugnsrostade ankbröst
(4 personer)
ca 700 g ankbröst, 2 stora eller 4 små
salt och svartpeppar
smör till stekning
400 g kokta vita bönor, finns på burk
200 g sockerärter
1 rödlök
150 g champinjoner
ca 10 minitomater
1 tsk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
2 tsk strösocker
några kvistar timjan
Rödvinssky:
2 dl rödvin
1 msk kalvfond, från flaska
2 msk balsamvinäger
2 msk strösocker
Beredning:
Gör några tunna snitt genom skinnet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra.
Koka ihop ingredienserna till skyn tills den blir lite simmig, ca 10 min.
Hetta upp en klick smör i en stekpanna, lägg i ankbrösten med skinnsidan ner och stek på hög värme så de får fin färg. Ställ in 175° varm ugn och efterstek stora ankbröst i
ca 10 min och små i 5–8 min. Innertemperaturen ska vara ca 59°. Låt vila i ca 10 min.
Spola burkbönorna i kallt vatten. Strimla sockerärterna. Skala och skär löken tunt. Skiva champinjonerna och klyfta tomaterna.
Värm senap med vinäger, olivolja och socker i en kastrull. Lägg ner alla grönsaker och timjankvistarna och låt salladen bli ljummen. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp ankbrösten och servera tillsammans med salladen och skyn.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE