Världens minsta restaurang öppnar på svensk sommaräng
Det var när Lindas föräldrar kom och knackade på hos henne och Rasmus en blåsig dag i mars som hon sa till dem att de inte borde komma in. Coronapandemin hade brutit ut på allvar och Sverige hade uppmanats till social distansering. Föräldrarna som hade tänkt äta middag med paret och deras 3-åriga dottern Alba, fick istället sätta sig vid ett bord på ängen utanför köksfönstret. Linda och Rasmus dukade upp med linne och blombukett, och serverade sedan genom fönstret.
– När jag tittade ut över ängen och såg mina föräldrar sitta och äta på behörigt avstånd från oss tänkte jag att detta borde alla få ta del av, säger Linda när vi ringer upp.
– Får vi inte ta oss ut och äta på restaurang så skapar vi en själva, fortsätter hon.
Där och då föddes idén till Bord för en som nu röner stor uppmärksamhet världen över.
Omskriven internationellt
Samtidigt som vi talar med Linda ringer det på andra linjen.
– Vänta lite, det är en reporter från BBC, jag ska säga att jag ringer tillbaka, säger Linda och sätter vårat samtal på paus.
Efter en kort stund är hon tillbaka i luren.
– Det är många som ringer nu. Vi har blivit väldigt omskrivna redan.
Och det stämmer. CNN, Food & Wine och Rob Report är bara några av de som rapporterat om den svenska restaurangen för en som kan vara världens minsta.
– Vi använder en standardstol och ett standardbord, så det finns potential till en ännu mindre restaurang med mindre möbler, säger Linda och skrattar.
Maten kommer med linbana
Paret jobbar till vardags med radio och sköter just nu sina arbetsuppgifter på distans. De bor i ett hus i Ransäter i Munkfors kommun, Värmland.
– Därför kan vi även sköta restaurangen, säger Linda.
På husets övervåning finns köket där Rasmus, som har kockutbildning, lagar maten. Från köket går en linbana ned till den gräsmark cirka 50 meter bort som bordet står på. Gästen får själv plocka upp sin tallrik ur korgen som kommer från köket via linbanan och fram till bordet. Vyn framför bordet är en vacker sommaräng som ägs av parets granne och vän.
Inspiration till menyn
Menyn är vegetarisk och består av en råraka med tångkaviar och smetlana till förrätt, majskrokett med rotfruktspuré och svartrot till varmrätt samt ginmarinerade blåbär med kall kärnmjölk och violsocker från egna betor till dessert.
– När man nu inte får resa någonstans är menyn ett sätt att ändå förflytta sig till de platser som Rasmus hämtat inspiration från; Sjömagasinet i Göteborg där han jobbade med Leif Mannerström, vilda nätter under en tid i Barcelona och hans farmors matbord i barndomens Ransäter, säger Linda.
Priset för menyn sätter gästen själv. Detta för att så många som möjligt ska ha råd med upplevelsen.
– Vi har alla olika förutsättningar just nu. Många har förlorat sina jobb eller ännu värre, anhöriga. Man kan förlora även förståndet i isoleringen. Vi vill inte sätta upp ytterligare en begränsning, säger Linda.
Bord för en har öppet alla dagar mellan 10 maj och sista augusti. Bokning sker genom hemsidan.
Foto: Linda Karlsson/Bord för en
LÄS ÄVEN:
5 vegetariska matkassar att beställa hem till dörren