Varm macka – delikata ostbröd
DELIKATA OSTBRÖD
(4 personer)
8 brödskivor, gärna fullkorn
150 g bladspenat
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 kula mozzarella
4 skivor lufttorkad skinka, gärna serrano
4 msk syltad rödlök, recept här intill
2 ägg
3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
2–3 dl ny- och finriven parmesanost
Till servering:
sallad
Beredning: Låt bladspenaten mjukna i en klick smör tillsammans med hackad vitlök i en stekpanna. Salta och peppra. Fördela spenaten på 4 av brödskivorna. Skiva mozzarella och lägg ovanpå. Fördela skinkan över och sedan den syltade löken. Lägg på de andra skivorna som lock.
Vispa upp ägg och mjölk i en djup tallrik. Blanda vetemjöl och parmesanost på en flat tallrik. Vänd först dubbelmackorna i äggblandningen och låt bröden suga åt sig lite av vätskan. Vänd dem därefter i ostblandningen och stek dem sedan gyllenbruna på medelvärme i en klick smör på båda sidor. Servera med en sallad.
Först publicerat i Femina nummer 4 2013. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.