Varm macka med oxfilé
LITEN OXFILÉ PÅ TOAST
Lyx i alla enkelhet.
(4 personer)
4 skivor gott vitt fullkornsbröd
olivolja
salt och peppar
4 msk dijonnaise, finns på burk
500 g oxfilé
1 msk smör till stekning
ca 50 g färsk babyspenat
2 msk kapris
1/2 syrligt fast äpple
1 dl färskriven pepparrot
4 äggulor
Beredning: Ringla lite olivolja på bröden, salta och peppra lätt. Rosta i torr panna och bred på dijonnaisen.
Salta och peppra oxfilén och stek den gyllenbrun i en klick smör i en stekpanna. Efterstek i 150° varm ugn tills innertemperaturen visar 56°. Låt vila i 10 min.
Fräs under tiden spenaten lite lätt i en klick smör, den ska bara precis mjukna. Fördela över bröden. Skiva oxfilén tunt. Fördela på bröden och lägg kapris, tärnat äpple och riven pepparrot ovanpå. Toppa med en rå äggula och servera genast.
Först publicerat i Femina nummer 4 2013. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.