Vårrullar med rödkål
(4 personer)
16 ark filodeg, ca 12×16 cm
rapsolja
Fyllning:
1/2 zucchini
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost, gärna västerbottensost
1 dl riven parmesan
1 dl hackad persilja
salt och peppar
lite flingsalt
Rödkål:
500 g rödkål
1 rödlök
saft av 1/2 citron
2–3 msk rödvinsvinäger
1–2 msk råsocker
Till servering:
8 skivor parmaskinka
Beredning: Börja med fyllningen. Skär zucchinin i mindre tärningar och fräs dem mjuka i en skvätt olja tillsammans med finhackad vitlök. Blanda ner ostarna och persiljan. Salta och peppra.
Skiva rödkålen tunt och fräs den lätt i olja tillsammans med tunt skuren rödlök i en kastrull. Tillsätt citronsaft och vinäger och låt småputtra i ca 1 tim. Smaka av med socker, salt och peppar.
Lägg upp dubbla ark av filodeg på arbetsbänken. Fördela zucchiniblandningen på mitten av arken. Rulla ihop till rulader och pensla med olja. Lägg över rullarna på en ugnsplåt. Strö över lite flingsalt. Ställ in i 200° varm ugn och baka tills vårrullarna har fin färg. Servera med lufttorkad skinka och rödkål.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE