Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Vegankost kan göra att folkhälsan tar stora kliv framåt

14 feb, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Vegansk mat kan inte bara vara ett av svaren på hur vi ska få bukt med klimatproblemen, utan kan också göra att folkhälsan tar viktiga kliv framåt genom att minska risken för övervikt och diabetes.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att det är bra för miljön att vara vegan är det nog ingen som har missat vid det här laget. Och vetenskapen visar att vi redan nu borde gå över till att äta mer mat från växtriket för att klara klimatkrisen. Men vad händer med din egen hälsa om du switchar över till en helt plantbaserad kost?

Uppskattningsvis en halv miljon svenskar lever i dag med diabetes, och de allra flesta av dem har diabetes typ 2, en sjukdom som till viss del går att förebygga och motverka med en ändrad livsstil, till exempel genom att äta annorlunda. Samma sak gäller de över hälften svenskar som är överviktiga.

Enligt en ny amerikansk och tjeckisk forskning kan man visa att just en vegansk kost kan minska riskerna för såväl övervikt som diabetes och alltså göra stor skillnad för folkhälsan i stora delar av världen.

Studien, som presenteras i tidskriften Nutrients, visar att vissa hormoner som produceras i magen utsöndras i större mängd om man äter vegansk mat. De hormonerna kan till exempel hjälpa till att hålla blodtrycket på en hälsosam nivå.

Annons

Veganmat gav ökad mättnad

Studien är gjord dels på överviktiga personer och dels på personer som inte hade några hälsoproblem alls. De fick äta antingen en kost baserad på vegetabilier eller en kost som innehöll kött och ost. Alla personer åt lika många kalorier och deras mat innehöll lika stora delar protein, kolhydrater och fett.

De som åt veganmat, oavsett om de hade hälsoproblem eller inte, fick en ökad halt av de hälsosamma hormonerna i magen. Hormonerna visade sig öka försökspersonernas mättnadskänsla jämfört med de som åt mat med kött och ost. De höll även blodsockerhalten på en hälsosam nivå, reglerade insulinproduktionen och energinivåerna.

Enligt forskarna var det inte bara hormonerna som ökade mättnadskänslan hos de som åt växtbaserad kost utan också för att deras mat var mer rik på fibrer, inte för att maten innehöll många kalorier. En ökad mättnadskänsla är positivt för alla som vill hålla en hälsosam vikt.

Annons

Förstärker tidigare studieresultat

– Det verkar som att något så enkelt som rätt matval kan öka utsöndringen av de här hälsosamma hormonerna och alltså spela stor roll för de som lider av antingen övervikt eller diabetes, säger Hana Kahleova, en av forskarna bakom studien.

Den här studien är inte den första på ämnet veganmat och hälsa, även tidigare studier har visat att framför allt människor med diabetes mår bra av att börja äta vegansk mat eftersom det hjälper dem att bli mer insulinkänsliga. Den nya studien stärker de resultaten och visar också hur en växtbaserad kost ytterligare kan förebygga diabetes och övervikt samt minska de negativa effekterna av ett par av nutidens största hälsoproblemen.

Källa: Medical News Today

Läs mer:

Så ska vi äta för att rädda planeten – och oss själva

Kan barn vara veganer? Dietisten ger svar på tal

Grönt i köket! 10 heta veganska kokböcker

Annons