Vegansk påskmat – 11 goda rätter till påskbordet
Påsken är inte bara ägg och lamm. Det finns mängder av goda och festliga alternativ till påskbordet för dig som väljer vegansk påskmat.
Här listar vi 11 läckra bufférätter att njuta av i påsk.
Vegansk påskmat – 11 recept:
1. Skummig ärtsoppa
En frisk och god ärtsoppa med krunchigt tillbehör i form av strössel på kavring. Byt bara ut smör och crème fraiche mot mjölkfria alternativ. Häll upp soppan i tallrikar och ringla över myntaolja. Se recept här!
2. Hasselbackspotatis
En supergod klassiker. Använd mjölkfritt smör och krydda ordentligt. Vill du förbereda rätten, skär upp potatisarna och låt dem ligga i en skål med vatten i kylen tills det är dags att tillaga dem. Det kommer bara göra dem ännu krispigare. Se recept här!
3. Hummus
Hummus är en krämig kikärtsröra som härstammar från det arabiska köket. Röran passar utmärkt som dipp eller tillbehör till grönsaker, bröd, falafel med mera. Perfekt till påskbordet, med andra ord. Se receptet här!
4. Morotslax
Gör egen morotslax, det är supergott att äta som den är eller att ha i en bagel med någon vegansk röra, som hummus eller baba ganoush. Se recept på morotslax här!
5. Vegansk frittata
Hur god ser inte denna veganska frittatan ut? Äggersättning, tofu, ris och massor av goda kryddor. Superfin att ställa fram på påskbuffén. Se recept här!
6. Primörer med äggfri aioli
Använd det du gillar bäst och som är bäst i säsong. Till exempel sockerärtor, späda röd- eller gulbetor, små morötter, rädisor eller salladslök. Gör en vegansk majonäs och ha i lite pressad vitlök. En vinnare helt klart! Se recept här!
7. Tabbouleh
Tabbouleh är ett friskt och smakrikt tillbehör med dinkel eller bulgur som du kan använda istället för potatis. Jättegott till grillat men fungerar lika bra på buffébordet. Se recept här!
8. Miso- och dijongriljerade morötter
Ett jättegott tillbehör på påskbordet. Salt, sött och syrligt. Försök få ta på färska primörmorötter för riktigt bra resultat. Se recept här!
9. Auberginesill
För vissa är sill på påskbordet ett måste. Och varför vara utan när det finns riktigt bra alternativ? Prova denna senapssill gjord på aubergine. Läs recept här!
10. Veganska ”kött”bullar
Byt ut köttbullarna mot dessa underbart goda lins- och quinoabollar. Kryddade med basilika och vitlök och fungerar lika bra att äta som de är eller att ha i en god tomatsås. Se recept här!
11. Surdegsbröd
Ett härligt gott surdegsbröd med frasig yta och krämigt inre. Gott att lägga hummus och morotslax på. Se recept här!
Läs även:
Veganskt påskgodis – 7 goda recept!
Läs fler veganska recept här!
Mer god påskmat hittar du här
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.