Vegetariskt julbord med Det gröna skafferiet
Kryddigt vinterte
1 hg gröna teblad
10 kanelstänger
7 stjärnanis
2 msk kryddnejlika
1 msk enbär
Mortla kryddorna så de finfördelas men ej blir till pulver. Blanda med tebladen.
Beräkna 1-2 tsk av teblandningen per kopp. Häll ca 80-gradigt vatten över teet och låt dra ca 5 minuter.
Det gröna skafferiets julköttbullar
1 1/2 dl solroskärnor
1 1/2 dl riven ost
1 1/2 dl ströbröd
1 gul lök, hackad
3 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 krm kryddpeppar
1 liter buljong att koka i
olja att steka i
Mixa solroskärnorna fint. Blanda samtliga ingredienser och mixa snabbt samman så löken finfördelas ytterligare. Låt gärna färsen stå och svälla en stund. Rulla teskedsstora bollar (de sväller något under kokningen).
Koka upp buljongen, lägg i köttbullarna och låt dem koka i cirka 5 minuter. När de flyter upp är de klara. Låt rinna av en stund och stek dem sedan i olja tills de har fått fin färg.