Vintips till hela måltiden – från förrätt till dessert!
1 Sista rosérycket
André Clouet Brut Rosé
Ursprung: Frankrike, Champagne
Nr: 77253
Pris: 339:-
Det så populära champagnehuset André Clouet har självfallet en alldeles ypperlig roséchampagne. Som alla champagner härifrån är den gjord på 100% pinot noir, en röd druva. Man kan lätt tro att den rosa färgen kommer från pressningen av druvorna. Men icke, man har gjort som man gör i Champagne, den fina ljusrosa färgen kommer av att man tillsätter rött vin, i detta fall även det en pinot noir från området.
2 Snygg vit doldis
Perlage Terra Viva Bio, 2019
Ursprung: Italien, Tre Venezie
Nr: 6305
Pris: 95:-
Druvsorten pinot grigio får alldeles för lite uppmärksamhet kan jag tycka. Den är en väldigt använd men ändå anonym druva. Bordsvin tänker de flesta. Jag gillar den skarpt för att den ger friska viner som har en lätt mjukhet. Här har vi ett ekovin på 95% pinot grigio och 5% sauvignon blanc fran Italien. Den är fruktig, frisk och helt underbar.
3 Till kantarellerna
Massolino Dolcetto d’Alba, 2020
Ursprung: Italien, Piemonte
Nr: 72950
Pris: 159:-
Vi är i norra Italien, i Piemonte, som gränsar till Frankrike och Schweiz, ett område med mycket vinproduktion i Italien. Denna gång har vi druvan dolcetto i glaset. Dolcetto betyder den lilla söta, men det är inget man hittar i smaken. Här har vi ett friskt, mycket valbalanserat vin med lång eftersmak. Allt igenom en trevlig bekantskap som såhär till hösten sitter finfint med kantareller i pasta eller risotto. Vinet går att beställa via Systembolaget.
4 Liten och o så söt
Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 2017
Ursprung: Tyskland, Mosel
Nr: 5364
Pris: 129:-
Denna vingard i Mosel har genomgatt en stor forandring. Pa 1980-talet slutade man med konstgodsel och minskade skorden. Det man har i denna lilla, lilla flaska med endast 187 milliliter vin ar hantverk i varenda droppe. Det ar gamla vinstockar, upp till 120 ar! Och det ar inte allt for vanligt. Vinet ar riktigt sott, men har ocksa en imponerande syra. Jag skulle vilja saga att battre dessert ar svar att fa an ett glas sott, friskt vin fran Tyskland.