Äntligen äppeltider – 7 goda recept
Äppelscones
(12 scones)
8 dl vetemjöl special
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
5 dl naturell yoghurt
1 äpple, grovrivet
2 msk ingefära, finriven
1 ägg, till pensling
Topping:
1 äpple
flingsalt
Dessutom behövs:
12 muffinsformar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.
2. Tillsätt yoghurt, äpple och ingefära och blanda samman väl.
3. Fördela degen i 12 muffinsformar och pensla med uppvispat ägg.
4. Skiva äpplet. Stick ner en äppelskiva i varje scones och strö över flingsalt. Grädda i ugnen i 10–15 minuter.
Mandelmarmelad
(2 burkar)
500 g gröna, syrliga äpplen
1½ dl ljus sirap
2 dl vatten
1 citron, pressad
225 g syltsocker
1 dl skalad mandel
Gör så här:
1. Skala och kärna ur äpplena och skär i små bitar.
2. Blanda äpple med ljus sirap, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt puttra under omrörning, 15–20 minuter.
3. Blanda ner syltsocker och koka i ytterligare cirka 5 minuter. Skumma av.
4. Hacka mandeln på längden. Rör ner i marmeladen när den kokt klart.
5. Häll på rena burkar och förvara i kylskåp.
Äppelkaka
(6–8 personer)
175 g mjukt smör
1 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ msk vaniljsocker
Fyllning:
2–3 äpplen
25 g smör
ca 1 msk socker
ca 1 tsk stött kardemumma
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vispa smör och socker luftigt. Rör ner ett ägg i taget.
3. Blanda resterande ingredienser i en skål och sikta ner i smeten under försiktig omrörning. Häll i en smord och bröad form, cirka 25 cm i diameter, här med sluttande kanter, eller 22–23 cm i diameter med raka kanter.
4. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor, lägg dem omlott i en ring på smeten. Smält smöret, pensla eller ringla det över. Strö över socker och kardemumma.
5. Grädda i ugnen i 20–25 minuter.
Tips!
Tunna, jämna skivor får du enklast med mandolin.
Syrlig chutney
(1 burk)
3 röda äpplen
4 msk strösocker
2 msk äppelcidervinäger
1 msk ingefära, finriven
1 dl russin
1 krm salt
svartpeppar
Gör så här:
1. Kärna ur äpplena och skär i små bitar.
2. Blanda äpple, socker, vinäger och finriven ingefära i en kastrull.
3. Låt puttra i cirka 15 minuter och tillsätt därefter russin, salt och svartpeppar.
4. Rör om och låt småkoka i ytterligare 5 minuter, smaka av.
5. Förvara i väl rengjord glasburk i kylskåp.
Tips!
Det behöver inte bli storkok för att det ska göras chutney. Den här görs på tre äpplen.
Rosa äppelmos
Ju rödare äpplen, desto mer rosa blir moset.
(Ca 5 dl)
1 kg röda äpplen
½ dl vatten
½ dl strösocker
Gör så här:
1. Skölj äpplena noga. Skär i mindre bitar och skär bort kärnhuset.
2. Lägg i en stor kastrull och tillsätt vatten och socker. Låt koka under lock och rör om då och då. Äpplena ska bli riktigt mjuka.
3. Mixa de kokta äpplena med mixer-stav eller i en matberedare. Om du vill ha ett helt slätt mos kan du passera det genom en sil för att få bort små bitar av skal.
Äppelmoset håller i 1–2 veckor i kylen, och det går utmärkt att frysa.
Ugnsbakade äpplen med citronkräm
(8 personer)
8 fasta äpplen
200 g mandelmassa
1 dl hasselnötter
½ dl kokosflingor
1 tsk mald kardemumma
1 citron, finrivet skal
50 g smör
Citronkräm:
3–4 dl crème fraiche
½ citron, finrivet skal
2 msk florsocker
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175°. Grovriv mandelmassan, grovhacka hasselnötterna, och blanda med kokosflingor, kardemumma, citronskal och smör till en röra i en skål.
2. Kärna ur äpplena och fyll dem med mandelmassefyllningen. Placera i smord ugnsfast form.
3. Grädda i cirka 30 minuter tills de fyllda äpplena fått fin färg och har mjuknat.
4. Citronkräm: Rör ihop crème fraiche, citronskal och florsocker i en skål. Servera en klick till de ljumma äpplena.
Nu när de svenska äpplena mognar blir det högtidsstunder i köket – det är inte mycket som slår en nybakad äppelkaka.
Saftiga äppelmuffins
(12 st)
100 g smör
1 äpple
50 g mandelmassa
2 stora ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt1
½ dl mjölk
Garnering:
kanel
strösocker
mandelspån
ev florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Kärna ur och tärna äpplet. Riv mandelmassan.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner blandningen i smeten, varvat med mjölken, under omrörning.
3. Rör ner mandelmassan och det smälta smöret.
4. Fördela smet och äppeltärningar i stadiga, lite större muffinsformar. Strö på kanel och socker. Toppa med mandelspån.
5. Grädda i 15–18 minuter, beroende på storlek. Kolla med sticka att de är klara. Pudra eventuellt med florsocker före servering.
Tips!
Frys in de muffins som blir över, men helst utan florsocker på.