Middagstips för hela veckan
(4 personer)
4 kryddiga korvar
700 g fast potatis
2–3 msk olivolja
salt och peppar
2 syrliga fasta äpplen
3 salladslökar
1/2 dl hackad persilja
2 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
Senapskräm:
1 dl crème fraiche
1 msk grov dijonsenap
salt och peppar
Beredning: Tvätta potatisen och skär i klyftor. Lägg i en bunke och blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg över i en eldfast form och ställ in i 225° varm ugn och baka i ca 20 min. Skölj äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda med tunt skuren salladslök, persilja, honung och vinäger. Snitta korvarna och stek dem sakta på medelvärme. Blanda crème fraiche med senap, servera till korven, potatisen och äppelsalladen.
(4 personer)
4 bitar laxfilé, ca 600 g
salt och peppar
2 dl matvete
1 morot
2 msk olivolja
3 cm purjolök
rivet skal av 1/2 apelsin
1/2 paket krasse
Sås:
2 dl grekisk yoghurt
2–3 msk flytande honung
Beredning: Salta och peppra laxen. Koka matvetet enligt paketets anvisningar. Stek skivad morot i olja tills den börjar få lite färg. Blanda ner matvete och tunt skuren purjolök, fräs i några min. Smaka av med apelsinskal, salt och peppar. Stek laxen i olja i en annan panna på rätt hög värme, ca 2 min på var sida. Blanda ingredienserna till såsen. Servera laxen tillsammans med såsen och matvetet och garnera med färsk krasse och lite apelsinskal.
(4 personer)
500 g kokt potatis
smör till stekning
salt och peppar
1 gul lök, hackad
200 g färsk bladspenat
8 ägg
8–10 skivor skinka
1 dl hyvlad parmesanost
Beredning: Skär potatisen i mindre tärningar, stek den i smöret så den får lite färg. Salta och peppra. Blanda ner lök och spenat och fräs tills spenaten mjuknar. Vispa upp äggen med ca 1 dl vatten, salta och peppra. Häll ner bland potatisen och stek tills smeten nästan stelnat. Stäng av värmen och vänd omeletten med hjälp av en tallrik. Stek någon min på eftervärmen. Servera tillsammans med tunna skivor av skinka och lite hyvlad parmesanost. Tips! Använd helst en stekpanna av teflontyp.
(4 personer)
4–6 potatisar
olivolja till stekning
4 salladslökar
1 stjälk blekselleri
2 vitlöksklyftor
75 g rotselleri
1 liter hönsbuljong
1 paket bacon
4 skivor vitt bröd i tärningar
salt och peppar
1 burk borlottibönor (stora och vita)
1 dl hackad persilja
Beredning: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Hetta upp olja i en kastrull och fräs potatisen några min. Tillsätt fint skuren salladslök, skivad blekselleri och tunt skivad vitlök och rotselleri. Fräs i ytterligare någon min. Häll på buljong och låt soppan koka i ca 20 min. Skär under tiden baconet i bitar och knaperstek det. Rosta också brödbitarna i lite olja i en stekpanna tills de får fin färg. Salta och peppra.
Skölj bönorna och lägg ner dem i soppan. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp i serveringsskålar och fördela bacon, krutonger och persilja på toppen.
(4 personer)
600 g kycklinglårfilé
salt och peppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 liten aubergine
olivolja till stekning
2 burkar hela tomater
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig hönsbuljong
150 g oliver, gärna blandade
1 dl syltlök
1 dl hackad basilika och persilja, blandat
Till servering:
jasminris
bröd
Beredning: Putsa lårfiléerna och dela dem på mitten. Salta och peppra runtom. Klyfta löken och hacka vitlöken. Skär auberginen i mindre bitar, salta lätt och låt stå och dra i ca 10 min. Klappa auberginen torr med hushållspapper och stek den sedan gyllenbrun i lite olja. Låt rinna av på hushållspapper. Bryn köttet runtom i lite olja i en gryta. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa 1 min. Häll på tomaterna, tomatpurén och buljongen. Låt grytan koka i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt oliver, aubergine, syltlök och de hackade kryddorna. Rör om och låt allt bli varmt. Servera gärna med nykokt jasminris och en brödbit.
(4 personer)
800 g grytbitar av lamm- eller nötkött
salt och peppar
olja till stekning
2 gula lökar
3 morötter
ca 6 dl kraftig kalvbuljong
2 msk grön currypasta
1 msk vanlig curry
2 msk tomatpuré
200 g gröna ärter
Couscous:
2 dl couscous
2 msk olivolja
1 tsk gurkmeja
1 dl hackad persilja
1 tsk rivet citronskal
Beredning: Salta och peppra köttet och bryn det runtom i lite olja i en stekpanna eller stekgryta. Tillsätt klyftad lök och skivade morötter. Fräs ett par min. Häll på buljong, den ska knappt täcka köttet. Klicka ner currypasta, curry och tomatpuré. Låt småputtra under lock tills köttet är riktigt mört, ca 1 tim. Smaka av med salt och peppar. Lägg i ärterna precis för serveringen. Koka couscousen enligt paketets anvisningar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och smula ner couscous i pannan. Stek under omrörning tills couscousen blir ”torr”, krydda med gurkmeja, salt, peppar, persilja och citronskal. Servera tillsammans med grytan.
(4 personer)
1 kg rostbiff
salt och grovmalen svartpeppar
smör till stekning
Sallad:
600 g potatis av fast sort
2 morötter
75 g rotselleri
olja till stekning
10 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
380 g ekologiska linser (1 paket)
salt och peppar
1/2 msk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl hackad persilja
Sås:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 krm rivet citronskal
1 msk crème fraiche
1/2 dl hackade färska örter, blanda dina favoriter
Beredning: Salta och peppra köttet rejält runtom. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runtom så det får en läcker yta. Efterstek i 150° varm ugn tills innertemperaturen visar 55–60°, beroende på hur välstekt köttet önskas – vid 55° är det nästan rött. Ta ut och låt svalna i ca 15 min. Skala och skiva potatisen och morötterna. Skär rotsellerin i mindre tärningar. Stek rotfrukterna mjuka i en skvätt olja. Tillsätt tunt skuren purjolök och vitlök, stek i 1–2 min. Rör ner linserna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt, peppar, råsocker, vinäger och persilja. Rör äggula med senap, salt, peppar och pressad vitlök. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Blanda ner citronskal, crème fraiche och örterna. Servera rostbiffen i tunna skivor tillsammans med linsröran och såsen.
Inköpslista
Frukt- och grönsaksavdelningen:
2½ kg potatis
1 purjolök
1 knippa salladslök
krasse
vitlök
5 gula lökar
1 påse morötter
1 aubergine
blekselleri
rotselleri
2 äpplen
1 citron
1 apelsin
3–5 knippor persilja
1 kruka basilika
200 g färsk spenat
Köttdisken:
4 kryddiga korvar
600 g kycklinglårfilé
1 kg rostbiff
800 g lamm- eller nötgrytbitar
8–10 skivor skinka
1 paket bacon
Kyldisken:
crème fraiche
grekisk yoghurt
9 ägg
1 bit parmesanost
Övrigt:
600 g laxfilé
flytande honung
syltlök
oliver
tomatpuré
2 burkar hela tomater
olivolja
höns- och kalvbuljong
1 paket matvete
1 paket couscous
1 paket ekologiska linser
1 burk borlottibönor
vitvinsvinäger
dijonsenap
grön currypasta
bröd
jasminris
gröna ärter
gurkmeja
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto PETER KAM