Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

77 år gamla väskan gör comeback – nu vill också män bära den

01 aug, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Den skapades redan 1947. Och trots att den har 77 år på nacken är Gucci Bamboo lika trendig i dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Snyggt semestermode - Behind the scenesBrand logo
Snyggt semestermode - Behind the scenes

Det finns väskor och så finns det Väskor, med stort V. Väskor som aldrig riktigt går ur tiden, som är lika poppis och snygga nu som då de en gång skapade. Låt oss berätta historien bakom just en sådan väska...

Originalet. I dag göras dock väskan med bambuhandtag i fler utföranden... Se nedan.

Gucci Bamboo – då endast känd under sitt produktnummer, 0633 – kom till världen 1947, i efterkrigstidens Italien. Väskan designades av designern Guccio Gucci och hans team av florentinska hantverkare som en slags lösning på det inte så lilla problemet läderbrist.

Annons

Lösningen blev, helt enkelt, att utrusta väskan med ett rejält handtag gjort av bambu – ett otroligt slitstarkt och lätt material som dessutom enkelt kunde importeras från Japan.

Även om den föddes som ett svar på ransonering var 0633-väskan allt annat än stram, blygsam och minimalistisk. Dess sadelliknande form – en hyllning till Guccis ridinfluenser – var kurvig och dess utmärkande designdetaljer var mödosamt handgjorda och lackerade till glansig perfektion.

Annons
Prinsessan Diana med sin variant av Guccis väska.

Faktum är att Gucci patenterade denna metod och än i dag är alla märkets bambuhandtag gjorda på exakt detta sätt, av särskilda experthantverkare.

Stjärnorna som bar Gucci Bamboo

Gucci Bamboo blev omedelbart en hit – och fortsatte att vara det. Inte minst med lite hjälp från tidens startkast lysande stjärnor. Ingrid Bergman bar, exempelvis, väskan i filmen Viaggio in Italia, år 1954. Också Vanessa Redgrave bar den, under 1960-talet, i filmen Blow-Up. Liz Taylor och Grace Kelly rapporterades vara fans, de också.

Annons
I filmen Blow-up.

Under 1990-talet bars en variant av Bamboo-väskan av prinsessan Diana. Den väskan var en smula rymligare än originalet. År 2021 återlanserades just väskan, av Guccis dåvarande creative director Alessandro Michele. Namnet? Det mycket passande Gucci Diana. Sedan dess har flera Bamboo-liknande väskor sett dagens ljus hos Gucci.

Ingrid Bergman med sin väska i filmen Viaggio In Italia.

I dag bärs väskan med bambuhandtag av mängder av stjärnor. Också manliga sådana, som Harry Styles som hade väskan som accessoar på röda mattan under Brit Awards 2021.

Annons