Fantastiska historien bakom Victorias fina sommarkläder
Den 8 juni närvarade kronprinsessan vid invigningen av SköldpaddsArken på Nordens Ark. Kronprinsessan inledde med att besöka Nordens Arks avelsanläggning Lunden. ”I Lunden bedrivs arbete med flertalet av de uppfödnings- och utsättningsprojekt som Nordens Ark bedriver”, skriver hovet, på sin sajt. .
Kronprinsessan Victoria fick även information om uppfödningen av bredbandad ekbarkbock och större ekbock. Som avslutning fick Victoria information om ett nytt projekt där Nordens Ark, tillsammans med sina samarbetspartners, arbetar med att återetablera den vilda populationen av europeisk vildkatt i Skottland.
Djur, natur, miljö och klimat är något som ligger kronprinsessan nära om hjärtat. Av bilderna att döma var besöket till belåtenhet. Dagen till ära bar kronprinsessan en outfit från svenska Carin Rodebjers märke Rodebjer. Toppen och kjolen, som Victoria bar ihop som ett set, har ett par år på nacken. Plaggen är hämtade från märkets vår- och sommarkollektion för 2019. Kronprinsessan matchade kläderna med ett par sneakers i vitt skinn. Rodebjer-kollektionen från 2019 var en del av Carin Rodebjers comeback till Sverige – efter många år utomlands.
– Efter alla år utomlands ville jag gå tillbaka till mitt eget ursprung och undersöka mina rötter. Jag är särskilt fascinerad av bilden av Sverige som formades i utlandet på 50-talet, som är baserad på en idé om sexuell frigjordhet och vår naturliga relation till kroppen, sa hon då.
Victorias blus och kjol – mönster av Gocken Jobs
Känner ni förresten igen mönstret? Det är designat av Gocken Jobs och går under namnet Ros & Lilja. Gocken, och hennes syster Lisbet, har kallats för ”systrarna som klädde folkhemmet med blommor”.
Printet på kronprinsessan Victorias klänning skapades 1946 men känns minst lika aktuellt i dag.
– Mitt barndomshem på Gotland var fyllt av blommiga Jobstryck och jag har länge velat använda mig av de ikoniska motiven. Nu föll det äntligen på plats! Det är första gången på 25 år som mönstret Ros och lilja trycks. Till skillnad från Jobs själva, som ofta trycker på bomull och lin, har jag valt en transparent organza och ett sidentyg med ett mjukare fall, har Carin Rodebjer berättat för ELLE.
Gocken Jobs Ros & Lilja från 1946 är ett av det riktigt klassiska, svenska textilmönstren. Tyget blev en älskad glädjeyttring i svensk efterkrigstid. Och ja, nog håller det än?!