Go'kväll-stylisten om tidlöst mode: Plagget och färgen som alltid håller
– Det är kläder som man inte ifrågasätter, utan de bara är, säger hon.
Hedvig Andér började sin karriär som kostymdesigner på 80-talet och har sedan dess arbetat som kostymdesigner, kostymchef på Dramaten, författare med boken ”Hitta din stil med Hedvig” och startat klädmärket Hedvig Stockholm. Men hon är kanske mest känd som stylist i SVT:s Go’kväll – något hon jobbat med sedan 20 år tillbaka.
Femina har pratat med Hedvig om tidlöst och klassiskt mode – och enligt henne känntecknas tidlöst mode av kläder som inte sticker ut för mycket.
– Det är en slags självklarhet i tidlöst mode. Det är kläder som man inte ifrågasätter, utan de bara är. Sedan har tidlösa plagg ofta hög kvalitet och ett vackert snitt som håller över tid.
Skillanden mellan klassiskt och tidlöst mode
Men klassiskt mode och tidlöst mode behöver enligt Hedvig inte nödvändigtvis vara samma sak. Hon menar att klassiskt mode ofta kanske handlar om 1900-talet men att tidlöst mode kan gå ännu längre tillbaka i tiden.
– Jag förknippar klassiskt mode med lite senare tid som i början av 1900-talet när kvinnorna gick in i yrkeslivet. Under första världskriget behövdes det folk inom det militära och kvinnorna började då klä sig i herruniformer, eftersom det till en början inte fanns uniformer till damer. Då fick man ta på sig herruniformer för att ha något att arbeta i.
Det var starten på att kvinnor började klä sig i skjortor, kavajer och byxor – plagg som sedan dess har haft en självklar plats i den kvinnliga garderoben.
– Så när man pratar om klassiskt mode så drar man kanske mer en parallell till en herrsiluett. Lite sportigt, trenchcoat och mer skräddat.
Tidlöst mode däremot behöver inte vara skräddat, enligt Hedvig. Hon menar att tidlösa plagg både kan ha maskulina och feminina siluetter. Och att tidlöst mode kan sträcka sig över tusen år.
Finns det några plagg som är extra tidlösa?
– För mig är tidlösa plagg ofta ytterplagg. Enkelt skurna ytterplagg kan hålla hur länge som helst och är verkligen tidlösa. När man går ner på mindre plagg, som en blus, en kavaj, skjorta eller byxor, då finns det plötsligt detaljer som gör att man kan säga att det där är 80-tal, eller det där är 20-tal. Men en kappa eller ett ytterplagg av något slag som går till knäna, alltså inte en jacka, de tycker jag ofta kan vara tidlösa. Andra exempel kan vara en enkelt skuren kjol eller klänning.
Och färgen då, finns det någon färg som känns extra tidlös?
– Det är lätt att säga en svart kappa, men det är ganska tråkigt. Jag skulle nog säga en naturfärg i så fall, som mullvad eller beige eller någon sådan färg. Det blir också en viss elegans i den färgen, framför allt för damer. Mörkblått är också lätt att säga, men det kan lätt bli lite väl uniformt. Om man verkligen vill vara lite exklusiv så är de ljusa havretonerna alltid väldigt tidlösa och väldigt flått, säger hon och tillägger:
– Tänk dig själv en ullkappa i ljus havrefärg. Den är fantastisk, den färgen. Men så fort det blir svart eller mörkblått så kan det upplevas lite skräddat och hårt.
Hedvig tipsar också om att kliva åt sidan på en färgpalett och att testa något annat än svart och vitt.
– Kolsvart är egentligen ingen färg, det finns inget pigment i den. Man ser egentligen bara blek ut i svart, men vi alla använder den. Och det är samma sak med kritvit. Men så fort en färg är bruten, alltså en mörkgrå eller blå, eller en bruten vit eller beige, så blir det mycket behagligare mot hudtonen, så det blir alltid bättre, säger hon.