Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

Här är plaggen som din chef kan stoppa dig från att bära

16 jul, 2024
AvMalin Iden
Fotograftt, PEXELS
Har du koll på vilka plagg om din chef kan få stoppa dig från att använda på kontoret? Inte? Då ska du läsa vidare...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Sommaren är äntligen här och temperaturen stiger. Det är soligt och varmt på flera håll i landet vilket gör att fler gärna använder luftigare kläder. En diskussion som kommer upp varje år är klädkoden på jobbet. Är det okej att ha shorts i sommarvärmen eller ska man helst undvika dem?

Det finns inga lagregler som avgör vad som är okej och vad som inte är okej när det kommer till kläder på jobbet. I stället är det chefen, anställningen och arbetsplatsen, som avgör vad som är en bra och rimlig klädsel att ha på arbetet.

Annons

– Det viktigaste är nog att vi som anställda är medvetna om att vi under arbetstid representerar företaget och att vi bär kläder som passar de arbetsuppgifter vi utför, har den juridiska rådgivaren, Hans Gjermund Gauslaa sagt till DinSide, häromåret.

Här är plaggen din chef kan neka dig att bära

När DinSide frågade om chefen kan vägra dig att bära shorts eller kjol var han tydlig:

– Ja, arbetsgivaren kan i kraft av sin ledarrätt vägra anställda att bära shorts eller korta kjolar på jobbet.

Annons

Det betyder att om du dyker upp i kläder som strider mot arbetsplatsens klädkod kan chefen skicka hem dig.

Men, sandaler då? Hur är det med dem? KK.no, Feminas systersajt i Norge, har kontaktat en modeexpert som slår fast att klädkoden, förstås, beror på vad du har för jobb, vem du möter på jobbet och vad som krävs för att du ska kunna utföra jobbet korrekt. Hänsyn är ett nyckelord i sammanhanget, liksom längd på shortsen. Modeexperten menar också flipflops mer hör hemma på semestern än på kontoret. Kort sagt: täck tårna då du jobbar för att vara på den säkra sidan. Eller, kontakta din chef och kolla vad som gäller där just du arbetar.

Detta är en artikel från vår systertidning KK.no

Annons