Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Go'kväll-stylisten: Det här ska din basgarderob innehålla – och kläderna att rensa bort

19 okt, 2024
Enligt SVT-stylisten Hedvig Andér finns det tre saker att tänka på när du bygger din basgarderob. Till Femina delar hon nu med sig av sina bästa tips – både på vilka kläder du ska satsa på och vilka kläder du borde välja bort.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så stylar du sjalen – på tre enkla sätt med Emma DanielssonBrand logo
Så stylar du sjalen – på tre enkla sätt med Emma Danielsson

I ungefär tjugo år har vi sett 64-åriga Hedvig Andér i SVTs program Go'kväll. Där jobbar hon som stylist och har stylat hundratals privatpersoner. Femina har pratat med Hedvig om hur du bygger din egen basgarderob – något som enligt henne inte handlar om att fylla garderoben med specifika plagg, utan att fylla den med kläder som speglar dig och din personlighet.

– En bas- eller kapselgarderob kan bli så himla opersonlig. Jag tycker man ska uttrycka sin egen stil och vara sig själv. Alla måste inte ha en kashmirtröja, en vit skjota och ett par blåa jeans. Det är inte allas stil som passar i det, säger hon och tillägger:

Hedvig Andér stylingtips
Hedvig Andér har stylat hundratals privatpersoner i SVT:s Go'kväll! Peter Knutson

– Det kan bli så vansinnigt tråkigt med en kaspelgarderob. Jag tycker mer att en basgarderob ska spegla dig som person.

Annons

Tre saker att tänka på när du bygger din basgarderob

Enligt Hedvig finns det tre saker man ska utgå från när man bygger sin garderob. Vad man vill ha för passform på kläderna, vilken färgskala de ska vara i och vilken stil man har.

1. Fyll garderoben med plagg som du trivs i

– Det ska vara plagg som speglar dig och som du gillar och som har en passform som passar dig. Det behöver inte vara samma plagg som vänninnan har, utan sikta på plagg som du själv trivs i.

2. Färgkoordinera din garderob

– Om man tänker färgkoordination så kan plaggen leva och matchas med varandra. Det behöver inte vara beige eller blåa toner, utan en koordinerad färgpalett. Då kan man plocka runt med plaggen mycket enklare.

3. Anpassa kläderna efter stil och behov

– Stilen handlar ju om vem man är som person och vad man har för behov av för plagg. Om man jobbar eller om man är pensionär och vad man gör på fritiden.

Tänk helhet hela tiden

Det pratas ofta om hur många plagg som behövs i en basgarderob och enligt Hedvig så har hon ett knep som hon ofta tipsar om.

Annons

– Mitt bästa tips, både när man reser och i sin garderob, är att ha en nederdel till tre överdelar. Då kan man på tre underdelar åka på 14 dagars semester, förutsatt att plaggen går att styla med varandra. Man använder fler toppar än underdelar, så det är dem man byter.

Grundtanken handlar om att tänka helhet hela tiden. Att de flesta av kläderna går att styla med varandra på olika sätt.

– En kostym är jättebra men det kan ju lika gärna vara en kofta och ett par byxor i samma färg. Det får samma effekt, säger hon och tillägger:

– Att ha hela set är att föredra, för då blir det aldrig några solitärer. För solitärer är helt värdelösa i en basgarderob. Det är plagg som du till exempel bara kan ha tillsammans med ett par byxor. Eller ett plagg som du egentligen inte kan ha till något, men som du köpt bara för att är billigt. Kanske ett impulsköp till en fest eller för att du föll för färgen, men kom på att den inte alls var en färg som passade dig, eller att plagget inte var din stil.

Annons

Vad borde vi rensa bort från garderoben?

– Man ska ju ta bort allt sånt där som är för litet. Och allt som kan påminna om den som man inte längre är. Man kanske har slutat jobba, då kommer inte vissa jobbkläder till användning längre.

Men hon poängterar också att inte göra sig av med för mycket, utan att i stället hänga undan och plocka fram vid ett senare tillfälle. Eller att dela på hela set som man inte längre använder.

– Har man en snygg kostym så kan man ju dela på den. Använda byxorna för sig eller så, säger hon.

Så stylar du den vita skjortan – på tre enkla sätt med Emma DanielssonBrand logo
Så stylar du den vita skjortan – på tre enkla sätt med Emma Danielsson
Annons