Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

Historien bakom sommarens skönaste plagg – passar alla kroppstyper

17 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Sommarens skönaste, och mest användbara plagg, är kaftanen. Femina berättar historien bakom klassikern som passar precis alla kroppstyper.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Svala plagg är a och o på sommaren. En bonus är om dessa plagg också passar på hemmaplan och i utlandet. I staden och på stranden. Till vardag och till fest. Och vet ni! Sommarens allra skönaste plagg är just ett sådant plagg. Ett plagg som funkar på alla platser och för alla kroppstyper och storlekar. Så, vad är det då vi talar om för plagg? Jo! Kaftanen.

Kaftanen passar på stranden, över din baddräkt eller bikini, med ett par enkla flipflops. Men den är minst lika snygg til festen, med ett par klackar och fina smycken.

Annons

Men, hur ser då historien bakom detta mångsidiga plagg ut?

Historien bakom kaftanen

Internationellt har Pucci, modehuset, i många år skapat oförglömliga och ytterst moderiktiga kaftaner. Här i Sverige är det märket Rodebjer som verkligen satt kaftanen på kartan med den numera klassiska modellen, Agave. Men, plaggets historia går betydligt längre tillbaka än så.

Vad man vet har kaftanen inget enskilt ursprung. Modeller och plagg likt kaftanen har funnits över hela världen – från den japanska kimonon till den västafrikanska boubou. Men, de specifika kaftanstilar vi känner i dag har troligen sitt ursprung i Mesopotamien, som inkluderar dagens Turkiet, Syrien och Irak. Från 1100-talet fram till början av 1900-talet bar osmanska sultaner överdådiga kaftaner gjorda av dyra tyger som ett sätt att visa sin makt och rang.

Annons

Under 1900-talet sipprade sedan dessa plagg in i det västerländska modet. Designers som Paul Poiret och Mario Fortuny började skapa kaftanliknande klänningar och dräkter för kvinnor.

Därefter skulle det dröja så länge som till1960-talet innan kaftanen fick sitt stora break inom modet. Det var då den stilfulla Vogue-redaktören, Diana Vreeland, reste till Marocko och själv blev fullständigt golvad av de lokala kaftanerna, på plats.

Hon började bära färgglada kaftaner på kontoret och skrev om plagget i tidningen. Flera modeskapare började göra sina egna varianter och snart syntes kaftaner hos, bland andra, Emilio Pucci, Yves Saint Lauren och Oscar de la Renta.

Annons

Dessutom älskades plagget av många kändisar, Elizabeth Taylor, bland andra. Kaftanens popularitet varade långt in på 1970-talet, men därefter försvann de från modebilden. För att på 2010-talet göra comeback, hos designers som Gucci och Roberto Cavalli.

Och svenska Rodebjer, By Malene Birger och Dagmar. Och trenden har ännu inte avtagit – tvärtom!

Annons