Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Modellens uppmaning: “Klä dig för dig själv, inte för andra”

23 sep, 2024
AvJenny Fredriksson
FotografLisa Kallos, Femina-faksimiler
Cath Danneskiold-Samsøe.
I samband med Feminas 80-årsjubileum passar vi på att intervjua en ikonisk Femina-modell från 1980-talet, Cath Danneskiold-Samsøe.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad är grejen med? #13 – FeminaBrand logo
Vad är grejen med? #13 – Femina

Cath Danneskiold-Samsøe är en levande ­modelegendar, bosatt i Köpenhamn. Under 1980-talet var hon en av Feminas mest anlitade modeller. Nu, fyrtio år senare, är Cath högst aktiv i modevärlden och har många strängar på sin lyra.

Grevinnan Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe

Gör: Konstrådgivare, kreativ konsult och digital kreatör inom mode, skönhet, hälsa och wellness.

Bor: I Köpenhamn.

Ålder: 65 år.

Familj: Skild, med en son.

Hur blev du upptäckt som modell?

– Jag medverkade i en filmskolas examensfilmer på 70-talet, och efter en modevisning för Woolmark 1975 strömmade bokningarna in. Själv tycker jag inte att jag var någon klassiskt vacker modell, mer en karaktärstyp med intressant utstrålning, något som hyllades på 70- och 80-talen. I Sverige var det ikonen Sighsten Herrgård som rekryterade mig till Stockholmsgruppen.

Annons
Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe 1983 Femina omslag.
Cath på Feminas septem­beromslag 1983, en lika slående skönhet då som nu!

Cath jobbade mycket för svenska Femina

Hur minns du svenska Femina?

– På 80-talet var det ett av de bästa modemagasinen i Skandinavien. Jag jobbade ganska mycket för ­svenska Femina, särskilt i mitten av 80-talet. När jag hade dubbelbokningar för fotograferingar valde jag alltid de svenska magasinen, eftersom de var mer tongivande än de danska på den tiden.

Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe, Femina.
Caths tuffa page med tjock lugg var hennes ­signum under många år, inte bara för att det var en trendig frisyr utan för att hon hade komplex över sin höga panna. Det har hon släppt med åren och i dag är hon stolt över den.

Hur var det att vara modell på 80-talet?

Annons

– Man var tvungen att lägga sin egen makeup och fixa håret själv, vilket är otänkbart i dag. Makeup- och hårstylister var primärt bokade för de stora och ­prestigefyllda visningsproduktionerna i Stockholm, som H&M och Rohdi Heintz. Oftast var det Micael Bindefeld med team som stod för bokningarna. För koreografi och produktion stod ex-modellen Dan Arne. I Sverige var de alltid de bästa producenterna och modellerna som gjorde visningarna.

Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe, Femina.
”Alla bilder kommer från Feminas ­septembernummer från 1983. Jag minns ­fotograferingen som två supertrevliga dagar i Helsing­borg med fotografen Lisa Kallos och stylisten Ylva Vestberg, båda kände jag väldigt väl.”

Vad är du mest stolt över i din karriär?

Annons

– Jag fick ofta öppna visningar, det vill säga vara den första modellen på catwalken, vilket är en stor ära. Jag fick många komplimanger för den wow-effekt jag hade på catwalken med scenutstrålning och kroppsspråk. Jag är stolt över detta!

Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe, Femina.
Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe i Feminas höstnummer, 1983.

Cath delar sina bästa stiltips

Jobbar du fortfarande som modell?

– Nu när åldersinkludering är i fokus får jag en del fina förfrågningar. Jag öppnade en stor modevisning för det danska modemärket Saks Potts för några år sedan. Det ledde till några fina intervjuer för bland annat Vogue och Harper’s Bazaar. Och jag har medverkat i en kampanj för Georg Jensen.

Annons
Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe för smyckes­märket Georg Jensen.
Caths karriär har många ben, bland annat är hon influerare och digital kreatör. Här är hon i en digital kampanj för det danska smyckes­märket Georg Jensen.

Hur definierar du din stil?

– Jag har alltid varit trogen mot mig själv och min egen stil. God kvalitet och ”if you know, you know”-­attityd, är nog den bästa beskrivningen av min stil. Jag älskar att blanda exklusiva highend-märken med prisvärda modefynd och det jag har i min egen garderob.

Cath Alexandrine ­Danneskiold-Samsøe iklädd i det danska ­märket Aéré.
Cath i sobert snygg ensemble i Köpenhamn, iklädd det nutida ­danska ­märket Aéré.

Har du något mode- och stiltips du vill dela?

Annons

– Klä dig för dig själv och inte för att imponera på andra! Jag älskar både ”less is more” och ”more is more”. Båda uttrycken kan vara fantastiska om de speglar din personlighet. En snygg stil handlar om trovärdighet och de värderingar du står för. Om du har en begränsad modebudget, prioritera bra skor, väskor och accessoarer. Men en vänlig utstrålning och ett belevat sätt är den bästa accessoaren och kan inte köpas för pengar.

Annons