Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Prinsessan Diana blev utskrattad – i dag är looken ikonisk

30 sep, 2024
AvRose Maria Behavý
FotografTT.
Diana Spencer
Prinsessan Diana var under hela sin tid i kungafamiljen föremål för hård bevakning av media i hela världen.
När hon 1980 fotades i kjol utan underkjol blev det ramaskri – något som i dag är svårt att förstå.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
(Femina) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierarBrand logo
(Femina) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierar

Året är 1980. Prinsessan Diana var då 'bara' Lady Diana Spencer och arbetade på en förskola. Hon var 19 år gammal och på inget sätt van vid det cirkus som skulle bli hennes liv, efter att hon gifte sig med Englands kronprins, den dåvarande prins Charles.

Medierna och särskilt paparazzifotograferna hade dock inte mycket till övers för den unga kvinnans privatliv, när det först blev känt att hon dejtade prinsen av Wales. För att bemöta pressen – och som ett sätt att hålla pressen på avstånd från förskolan och barnen hon tog hand om – arrangerade Diana en fotosession framför Young England Kindergarden den 17 september 1980. Därefter var överenskommelsen att pressen skulle låta henne och förskolan vara ifred. Det blev en idag ikonisk bildserie av den unga blivande prinsessan klädd i en lös vitmönstrad kjol från Laura Ashley, en lila stickad väst och en lavendelfärgad skjorta. En look som på alla sätt representerar den avslappnade modet från tidigt 80-tal.

Annons

För bildserien tog Diana med fotograferna till en närliggande park, där avslappnade bilder kunde tas i naturliga omgivningar, som matchade hennes nedtonade uttryck. Det ingen hade räknat med var att motljuset i parken gjorde hennes ljusa kjol helt genomskinlig, så den blivande prinsessans figur stod helt synlig genom kjolen. Diana hade nämligen inte på sig något underkjol, vilket – på den tiden – fortfarande var kutym.

Diana Spencer
Bilderna på unga Diana Spencer blev en världsnyhet. Foto: REX

Diana blev förödmjukad

Bildserien, som enligt en av de närvarande fotograferna bara varade några minuter, var på alla tidningars förstasidor över hela landet nästa dag. Och det ledde enligt källor till att en förödmjukad Diana hade sagt till prins Charles att hon ”… inte ville vara känd som flickvännen utan underkjol”.

Annons

Om det hade hänt idag, skulle ingen ha blinkat två gånger. En av nutidens största trender är ju genomskinliga material – ja till och med de så kallade 'naked dresses', som inte lämnar mycket åt fantasin. Kanske var Diana med på att bana väg för detta, precis som hon gjorde med så mycket annat inom modet?

Lady Diana Spencer och prins Charles gifte sig året efter, den 29 juli 1981 i St Pauls Cathedral. De skilde sig 15 år senare, 1996, efter det blev offentligt känt att prinsen hade en långvarig affär med Camilla Parker-Bowles. Prins Charles och Camilla Parker-Bowles gifte sig 2005 och är idag kung och drottning av England.

Det här är en översatt artikel som ursprungligen publicerades på Feminas danska systertidning Femina.dk.

Harry & Meghans kärlekshistoriaBrand logo
Harry & Meghans kärlekshistoria
Annons