Trendar: Se ''Femina Stylar'' Modetrender Plaggen från Nyhetsmorgon Shoppingredaktören tipsar Höstmode Modeveckan Kontorskläder

Alarmerande siffrorna: Så lite plats får plus size-mode på catwalken

14 okt, 2024
AvSara Ericsson
Chanels visning under Paris fashion week.
Chanels visning under Paris fashion week.
Trots en ökande medvetenhet om kroppsmångfald visar den senaste rapporten från Vogue Business en alarmerande brist på plus size-representation på catwalken – där modescenen är långt ifrån att vara inkluderande.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför höstenBrand logo
Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför hösten

Vogue Business har publicerat sin årliga rapport om storleksinkludering, som undersöker representationen av olika kroppstyper under alla vår- och sommar shower från modeveckan. Många av modemärkena hade inte en enda plus size-look på catwalken.

Trots en ökande medvetenhet om kroppsmångfald visar den senaste rapporten en alarmerande brist på plus size-representation på catwalken. Som gör det tydligt att modevärlden fortfarande har en lång väg att gå för att verkligen bli inkluderande.

Annons
Catwalken på Lisabon fashion week 2024.

Catwalken är inte inkluderande

Under höstens modeveckor i New York, London, Milano och Paris har det varit allt färre plus size-modeller. Vogue Business rapporterar att endast 0,8 procent av modellerna var i storlek XL och uppåt, en minskning från förra året. Nästan alla kläder bars av modeller i storlek small och mindre.

Rapportens författare, Lucy Maguire och Maliha Shoaib, noterar att: av de 8763 looks som presenterades under 208 olika modevisningar var 0,8% plus size, och 4,3% mid size och 94,9% straight size. Representationen av plus size är i nivå med förra säsongen, på 0,8%.

Annons

”Mode handlar om att sätta den kulturella scenen för nuet och, viktigast av allt, framtiden. Storleksrepresentation är en viktig del av detta,” säger rapportens författare.

Louis Vuittons visning Paris fashion week 2024.

Artikelinspiration: Teen Vogue

Annons