Trendar: Se ''Femina Stylar''ModetrenderPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarHöstmodeKungligt modeModeveckanKontorskläder

Utskällda skon gör comeback – därför ser du den överallt just nu

22 jul, 2024
AvIda Elise Eide Einarsdóttir
AvJohanna Lejon
FotografTT
Till kjol och byxor, till vardag och fest. Här är skon som tagit över modescenen totalt sommaren 2024.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Vi har sett den i många, många år. På både kändisar och på ”vanliga, dödliga”. Men nu, sommaren 2024, är den verkligen överallt. Vad vi talar om? Ballerianskon!

Redan år 1957, alltså för 67 år sedan, skapade Gabrielle ”Coco” Chanel de numera ikoniska tvåfärgade ballerinaskorna i svart och beige. Skorna var både eleganta och praktiska på samma gång, och gav dessutom illusionen av längre ben. Sedan dess har ballerinaskon dykt upp på catwalken hos det lyxiga modehuset varenda säsong – i olika upplagor. Ett faktum som, om något, understryker hur tidlösa de faktiskt är.

Annons

Det är, därmed, inte så konstigt att ballerinaskon med jämna mellanrum återkommer i modescenen, även om den aldrig går ur modet helt, heller.

Den platta skon dominerade trendbilden förra året, men är också en stor trend i år. Och modehusen har redan skapat sina alldeles egna varianter. Från Chanels ikoniska ballerinaskor via Miu Mius virala version med nitar och slejf till Alaïas populära nätskor... Kort sagt: det finns en ballerinasko för alla smaker.

Annons

Ballerinaskon delar nätet – därför är den så omstridd

Redan 2022 blev Miu Mius ballerinaskor virala och genererade en ökning av söktrafiken med hisnande 1 100 procent. Ballerinaskorna från Pradas ”lillasyster” hamnade snabbt i topp på listan över världens populäraste modeprodukter.

Men, trots det, är ballerinaskon också rejält omdebatterad. Många menar att den är svårburen och får fötterna att se ut som ”klövar”. På sajten Familjeliv skriver en trådstartare följande:

Annons

”Många verkar tycka att ballerinaskor är skitfula. Jag tycker de är snygga och praktiska. Tycker att de passar lika bra till klänning som till byxor och så är de sköna, dvs inga olidliga klackar.”

I kommentarsfältet går meningarna isär. Vissa hyllar skorna medan andra skriver att de knappt står ut med åsynen av dem.

Med det sagt: många av världens kändisar tycks ändå älska ballerinaskorna, bland andra Kate Moss, Margot Robbie, Nicky Hilton och Sofia Richie.

Men, hur stylar man då ballerinaskorna på bästa sätt? För att undvika en för söt och proper look är det fins att bära ballerinaskorna med något lite tuffare, som ett par slitna jeans, eller en skinnjacka. Kate Moss gör stylingen allra bäst.

Detta är en artikel från vår systersajt KK.no

Annons