Morotspaj
(ca 10 bitar)
Deg:
150 g smör
3 dl vetemjöl (ca 180 g)
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 dl solroskärnor
3–4 morötter, grovrivna
1 stjälk blekselleri, skivad
olja till stekning
2–3 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja alt 1 nypa saffran
salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 dl hackad persilja
Beredning:
Arbeta samman ingredienserna till degen, gärna i en matberedare. Kavla ut pajdegen till en ca 4 mm tunn platta. Klä en smord pajform med degen. Låt stå i frysen i ca 15 min. Rosta under tiden solroskärnorna i torr panna, ställ åt sidan. Stek morotsrivet och bleksellerin i en skvätt olja tills det börjar få färg. Tillsätt tunt skivad vitlök och gurkmeja alt saffran. Låt fräsa någon min. Salta och peppra. Blanda ner solroskärnor, crème fraiche och hackad persilja. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 175° varm ugn i ca 35 min.
Av Jan-Erik Hagbohm