Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Mumsiga kvällsmackor

23 maj, 2015
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sportknäcke med kanel- & äppelkeso
Sportknäcke med kanel- & äppelkeso

Sportknäcke med kanel- & äppelkeso
keso efter smak

1 grovrivet äpple

kanel

Gör så här: Blanda keson med det rivna äpplet och smaka av med kanel. En fräsch macka som blir toppen tillsammans med ett fylligt te.

Tunt knäcke med ­chèvre­röra & kalkon
Tunt knäcke med ­chèvre­röra & kalkon

Tunt knäcke med ­chèvre­röra & kalkon

Annons

Här är det bäst att smaka sig fram, beroende på hur stark chèvresmak du vill ha.
chèvreost

crème fraiche

2 kalkonskivor

gul paprika

salt och peppar

Gör så här: Blanda en bit ost (skär bort ytter­höljet) med crème fraiche till lagom konsistens för mackan, smakar ljuvligt med kalkon och mild paprika. Kanske en trött fredagskväll, tillsammans med ett glas vitt?

Rågbröd med avoKadoröra
Rågbröd med avoKadoröra

Rågbröd med avokadoröra
1 kokt ägg

1 avocado

citronsaft

½ dl matyoghurt

1 liten vitlöksklyfta (kan skippas)

Annons

salt och peppar

Gör så här: Mixa eller mosa den mogna avokadon med en skvätt citronsaft, matyoghurt, pressad vitlök och salt och peppar. Lägg på mackan, tillsammans med äggskivor. Toppa gärna med finhackad rödlök. En pärla, tillräckligt snygg att bjuda på.

Rågkuse med tonfiskröra
Rågkuse med tonfiskröra

Rågkuse med tonfiskröra
1 burk tonfisk i vatten

2 msk majonnäs

1 msk gräddfil

1 hårdkokt ägg,

finhackat

½ tsk fransk senap

½ tsk curry

lite klippt gräslök

salt och peppar

romansallad

cocktailtomater

Gör så här: Rör ihop alla ingredienserna, lägg på mackan och förvara det som blir över i en burk i kylen till en annan kväll (eller lunchmacka till ­jobbet?). Dekorera med romansallad och några delade cocktailtomater.

Annons
Surdegsmacka med ost & fikon
Surdegsmacka med ost & fikon

Surdegsmacka med ost & fikon
1–2 skivor lagrad ost
egen fikonmarmelad

Gör marmeladen så här: Lägg en påse torkade fikon i blöt i vatten ett par timmar. Häll av vattnet och mixa eller mosa med gaffel. Det behövs inget socker, fikonen är tillräckligt söta. (Räcker till flera mackor – förvara i kylen.)

Rostat knäcke med cream cheese
Rostat knäcke med cream cheese

Rostat knäcke med cream cheese

Annons

Tipset att rosta knäcke hämtade vi från Leif Mannerströms kokbok Husmanskonst. Gör knäcket mer smakrikt och krispigt, dock ­gäller det att hålla koll så det inte blir bränt.
philadelphiaost
din favorithonung, gärna mörk

Gör så här: Rosta knäckena i bröd-­ ­rosten och bred på osten, ringla honung över. Så enkelt – och så oväntat gott! Det räcker förmodligen inte med två.

Havreknäcke med ­banan
Havreknäcke med ­banan

Havreknäcke med ­banan
slantad banan
cashewnötter, naturella eller rostade

(kanel eller curry på toppen)

Ett par knäckemackor med energirik banan och ­nyttiga nötter är en perfekt avslutning på kvällen efter ett ­träningspass eller ­en promenad. Mosa till bananerna lite, så ramlar inte ­nötterna av lika lätt…

Av KATARINA DANIELSSON

Foto HELÉNE LINSJÖ

SUGEN PÅ FLER MACKOR? LÄS MER:
Rödbetshummus & snabbsyrad kål till frukostmackan

Annons