Carin Hjulström försvann från SVT – drabbades av sjukdom
Men utan förklaring förnyades inte programmet och Carin försvann fram tv-rutan – då drabbades hon av en smärtsam sjukdom.
– När det gör ont hela tiden är att man blir trött, fruktansvärt trött, säger Carin Hjulström till Land.
På 00-talet var Carin Hjulström en av de stora programledarprofilerna på SVT. Med en lång karriär i ryggen, där hon bland annat var programledare för Melodifestivalen, ledde hon sitt egna intervjuprogram Carin 21.30. Programmet, där Carin hade två gäster i studion som diskuterade kring olika frågor, började sändas 2003, och gjorde över 100 avsnitt fram till 2005 då det lades på is. Efter att ha kommit tillbaka 2007 sändes det fram till säsongsavslutningen 2008 – men där tog det stopp.
Carin Hjulström var inte fast anställd på SVT utan skrev bara på för säsonger eller projekt, och helt plötsligt stod hon utan anställning eller inkomst. Kort innan hade hon också separerat från radioprofilen Stefan Livh.
– I det läget var jag nyskild och var tvungen att snabbt hitta nya sätt att försörja mig och barnen, har Carin Hjulström sagt till Expressen.
Men hon kände sig inte stressad, utan tänkte att kanalen skulle höra av sig så småningom. Istället skrev hon klart sin första bok och började skriva krönikor. Sedan debutromanen 2009 Finns inte på kartan har Carin släppt över tio böcker och är idag en populär författare.
Varför hon tvingades lämna SVT fick hon aldrig riktigt en förklaring till.
– Jag vet fortfarande inte varför. Eftersom det har bytts en hel del chefer är det svårt att veta vems beslut det var. Jag blev såvitt jag vet aldrig osams med någon och fick som sagt aldrig någon förklaring.
Blev svårt sjuk
Efter att ha bytt bana och lämnat tv-karriären bakom sig drabbades Carin Hjulström 2010 av en virusinfektion, som lämnar henne med svår smärta. Det skriver hon om i boken Överlista smärtan.
”2010 drabbades jag av en virusinfektion som resulterade i en brännande nervsmärta från ryggslutet och ner i vänster ben. Ett tio år långt maratonlopp genom sjukvårdens skrymslen och vrår tog sin början. Ändå fick jag bara alltmer ont”, skriver hon i boken som kom 2021.
Trots mängder av läkarbesök kunde hon inte få svar på vad det var som var fel. Det skulle dröja länge innan hon fick någon form av hjälp.
– När det blev för jävligt fick jag kortisonsprutor och sömntabletter. Det som händer när det gör ont hela tiden är att man blir trött, fruktansvärt trött, säger Carin Hjulström till Land.
Med hjälp av rätt medicinering och hjälp från en smärtklinik har Carin fått tillbaka kontrollen över sitt liv, och vet hur hon ska hantera smärtan.
– Vet jag att jag ska göra något som tar mycket energi får jag planera in vilopauser eller en kväll i soffan. Smärtan kanske inte försvinner helt, men jag försöker förhålla mig till den på ett annat sätt – och jag låter inte den hindra mig.