Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Chattanooga gjorde succé – så lever de i dag

24 jul, 2024
AvAino Oxblod
FotografSVT.
Chattanooga 1982
Hallå hela pressen, radio och tv!
Chattanoogas Hallå hela pressen är en svensk klassiker – så här har det gått för syskontrion efter framgångarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Oväntade kändisar som ställt upp i MelodifestivalenBrand logo
Oväntade kändisar som ställt upp i Melodifestivalen

Vissa låtar som tävlar i Melodifestivalen lever kvar mycket längre än vinnarna från samma år – Dansa i neon, Högt över havet och Picadilly Circus är alla exempel på låtar som levt kvar längre än låtarna de förlorade mot.

1982 var det Dag efter dag med Chips som tog hem vinsten, men bidraget på fjärdeplatsen har nog lyckats hänga kvar bättre i det här fallet: Chattanoogas Hallå hela pressen.

Systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff, som fick namnet till sin trio från en jazzlåt, skrev låten själva och skickade in till Melodifestivalen. Efter att ha förlorat i tv-programmet lyckades de ta sig upp på en andraplats på singellistan, och låten låg åtta veckor på Svensktoppen.

Annons
Chattanooga 1982.
Chattanooga tävlade med Hallå hela pressen.Foto: SVT.

Chattanooga fortsatte rida på framgångsvågen och släppte sitt andra album 1983, Glimten i ögat. Efter några år av turnerande bestämde sig de tre systrarna dock för att splittra gruppen.

Så gick det för Chattanooga-systrarna

Systrarna har dock fortsatt att ägna sig åt musik och kultur på olika sätt efter Chattanooga. Mia Kempff släppte sin första soloskiva 2017, 35 år efter framgången i Melodifestivalen. Hon hade då tillbringat ett decennium i ett hårdrocksband, och engagerat sig i kulturprojekt i Jämtland.

Annons

Ackie Kempff har både varit fransklärare, restaurangchef och filmöversättare, men alltid fortsatt med musiken vid sidan om.

– Jag är så van att spela med andra. Men nu har jag en samling låtar som legat mig nära men inte fått plats i de band jag spelat med förut. En del är nyskrivet och en del har jag levt med länge. Det blir med piano, gitarr och lite munspel, har hon sagt till Östersunds-posten 2017.

Chattanooga får pris i Melodifestivalen.
Chattanoogas låt valdes in i Melodifestivalens Hall of Fame 2024.Foto: SVT.

Ackie har också spelat med deras tredje syster Clara, som utöver det arbetat med kulturprojekt för äldre, skriver Newsner.

Svenska Eurovision-outfits genom tidernaBrand logo
Svenska Eurovision-outfits genom tiderna
Annons