Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Erik Blix sjukdomskamp – trodde han skulle dö: ”Inte suttit här”

31 mar, 2022
FotografTT.
Han var den första programledaren för Fångarna på fortet, och har en gedigen radiokarriär bakom sig.
Men för åtta år sedan fick Erik Blix skräckbeskedet – han hade drabbats av cancer, och gavs mindre än 20 procents chans att överleva.
– Jag hade verkligen statistiskt sett alla odds emot mig, säger Erik Blix till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Erik Blix, 65, har en lång karriär i både tv och radio bakom sig. Innan Gunde Svan och Agneta Sjödin tog över Fångarna på fortet var det Erik som ledde den första säsongen i TV4 1990. Men för många är Erik Blix främst en trygg radioröst, känd från programmet Public service och P4 Extra, som han sänt under många års tid.

Nyligen fyllde Erik Blix 65 år, och börjar trappa ner jobbet som välkänd radioprogramledare.

– Jag har bestämt mig för att börja ta ut min pension, men jag är egenföretagare och kommer jobba vidare ändå. Det handlar väl mer om att jag kommer dra ner på stressen och tvånget. Samtidigt är jag beroende av stress och skulle nog inte få något gjort om jag inte var stressad. Deadlines är både mina bästa vänner och värsta kompanjoner, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Annons

Överlevde mot alla odds

Men att han skulle fylla 65 år var absolut ingen självklarhet för den folkkära profilen. För åtta år sedan diagnostiserades han med en allvarlig sorts cancer mellan matstrupen och magen, som mindre än 20 procent av de drabbade överlever överhuvudtaget.

– Det är ju det som är det allra bästa med att fylla 65 år, att jag överhuvudtaget får göra det. Jag drabbades av en väldigt elakartad cancer i övergången mellan matstrupen och magen. Hade de inte upptäckt den i tid och jag inte hade hamnat hos det otroligt skickliga teamet på Sahlgrenska som opererade mig direkt så hade jag inte suttit här idag. Det tänker jag ofta på. Hela den resan har också gjort att jag för varje år som går är jag glad för att jag lever. Det var en tuff historia och jag hade verkligen statistiskt sett alla odds emot mig, säger han till Aftonbladet.

Erik Blix hörde turligt nog till den del av drabbade som kan opereras, och med läkarnas hjälp kunde han bli av med cancern, och räknas nu som friskförklarad sedan några år tillbaka.

Annons

Men perioden efter operationen var tuff, och upplevelsen har påverkat hur Erik Blix tänker och ser på livet.

Erik Blix 2022.

Jag brukar säga att jag inte blev sjuk förrän jag blev frisk. Efter operationen och allt elände fick jag lära mig att äta igen – och tycka om att äta igen. Det upptog hela min tankevärld i ett eller två år. När jag äntligen kände att livet fungerade igen kunde jag börja oroa mig för återfall. Men idag mår jag bra vilket jag är oerhört tacksam för, säger Blix till tidningen.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons