Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Estelles diadem – 150 år gamla smycket har en spännande historia

20 okt, 2024
AvSara Ericsson
Fotograftt
Historien om Estelles diadem
Från den amerikanska arvtagerskan till ett oväntat öde i London. Estelles diadem är ett arv med en dramatisk bakgrund. Få känner till historien om det 150 år gamla smycket och den osäkra framtiden för prinsessan Estelles glittrande arv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblickBrand logo
Se Prinsessan Dianas mest minnesvärda stilögonblick

En blixtförälskelse på franska rivieran mellan Folke Bernadotte och Estelle Manville ledde till giftermål på familjegodset utanför New York 1928. Den amerikanska arvtagerskan gifte sig med den svenske greven och blev en älskad medlem av den svenska kungafamiljen.

Estelle Bernadotte 1928.
Estelle Bernadotte.

Genom arv hade Folke, från sin mamma Ebba Bernadotte ärvt drottning Sofias mäktiga diadem med vita safirer, rosa topaser, diamanter och turmaliner. Drottning Sofia själv titulerade det som "bleka rubiner" i sitt testamente.

Annons
Drottning Sofia bar diademet när hon avbildades av Hilda Lindgren, 1875
Drottning Sofia bar diademet när hon avbildades av Hilda Lindgren, 1875. Foto: Kungligaslotten.se

Folke ville såklart att frun Estelle skulle bära diademet, vilket hon gjorde – ofta. Diademet gick sedan i arv till sonen Folke. Efter Estelles död 1984 erbjöd sonen Folke det svenska kungahuset att köpa tillbaka diademet, men de tackade nej, och Folke med familj ansåg inte att de hade någon användning för det. Istället sålde han det till norska kungahuset och det hamnade i kung Haralds ägo, vilket Folke Bernadotte berättade för Svensk Dam 2012.

Annons
Estelle Bernadotte bar ofta diademet.
Estelle Bernadotte bar ofta diademet.

Prinsessan Estelles diadem

Många trodde att det vackra diademet som Grevinnan Estelle Bernadotte älskat skulle komma tillbaka till Sverige. Det blev mycket skriverier när kronprinsessan Victoria och prins Daniel döpte sin dotter till Estelle – det ansågs säkert att svenska kungahuset skulle köpa tillbaka det, eller att Harald skulle ge det fina diademet till Estelle, från sin namne. Men sedan avslöjades en stöld i London.

Diademet stals vid ett rån i London

Estelle Bernadottes älskade diadem.
Estelle Bernadotte med sitt älskade diadem.

Det gnistrande diademet skickades, efter att Harald köpt det, till London och hovjuveleraren Garrard 1995 för restaurering. Det hela fick ett tragiskt slut när Garrard utsattes för ett väpnat rån. Det vackra diademet och även drottning Mauds pärl- och diamantdiadem stals från norska kungafamiljen. Incidenten gick under radarn, och för försäkringspengarna köpte kung Harald ett nytt diadem med ametister och briljanter.

Annons

Kronprinsessan Mette-Marit bär ofta diademet

Kronprinsessan Mette-Marit vid en galamiddag 2005.
Kronprinsessan Mette-Marit vid en galamiddag 2005.

Det sägs att kronprinsessan Mette-Marit fick diademet av svärmor, drottning Sonja, när hon födde kronprinsparets dotter Ingrid Alexandra 2004. Huruvida det idag ägs av kronprinsessan eller inte är oklart. Men det vackra diademet finns i alla fall i norska kungafamiljens ägo.

Mette-Marit bar diademet vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.
Mette-Marit bar diademet vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Grevinnan Estelle Bernadottes älskade diadem kommer förmodligen aldrig att återfås, så vilket diadem svenska prinsessan Estelle kommer att tilldelas på sin 18-årsdag återstår att se.

9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamlaBrand logo
9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla
Annons