Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Diademet som stals från norska kungafamiljen – sanningen bakom

18 okt, 2024
AvSara Ericsson
Fotograftt
Drottning Sonja och kronprinsessan Mette Marit med det omtalade diademet.
Kungligheternas dyra diadem som gått i arv i århundraden kan väl inte försvinna – eller? Det har faktiskt hänt att dyrbara skatter stulits – ett av de mest fascinerande smyckena är diademet som mystiskt försvann i London.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Drottning Silvias stilresa genom årenBrand logo
Drottning Silvias stilresa genom åren

Kungahusen runt om i världen besitter ovärderliga smycken och diadem. Oftast är de flera hundra år gamla och har genom arv landat i de olika smyckeskrinen runt om i världen. Många av diademen vi ser i Norge och Danmark har faktiskt tillhört den svenska kungafamiljen från början. De kom till Sverige genom giftermålet mellan Oskar I och Josefina. Hennes farmor, kejsarinnan Joséphine, var gift med Napoleon som gav sin fru många vackra diadem och smycken, präglade av 1800-talets mode i Frankrike.

Annons

Smyckena har och tas fortfarande väl om hand, vilket gör att de är lika vackra och användbara idag som för 200 år sedan. Trots att de förvaras och vaktas så har det faktiskt hänt att dyrbara kungliga skatter har försvunnit. Ett diadem som mystiskt försvann var Drottning Mauds pärl- och diamantdiadem.

Historien om diademet som försvann

Prinsessan, senare drottning Maud av Norge.
Prinsessan, senare drottning Maud av Norge.

Det vackra diademet tillverkades i London hos anrika juveleraren Garrard. Prinsessan Maud fick diademet inför bröllopet med prins Carl av Danmark (senare kung Haakon VII av Norge). Genom arv hamnade det tillslut i Norges nuvarande kung Haralds händer, han gav det till sin fru, drottning Sonja, som bar det ofta.

Annons
Drottning Maud bär diademet
Drottning Maud bär pärldiademet

Diademet stals

Som alla smycken så behövde även det här diadem putsas upp och lagas, och skickade 1995 tillbaka till London. Där stals det i ett väpnat rån mot kronjuveleraren Garrard – och har aldrig hittats. Sorgen var såklart stor, och en länk till svunna tider, kungliga släktband och historiska händelser var borta.

Kopia av det kungliga diademet

För att kompensera förlusten skapades en identisk kopia av diademet, och det är kopian vi ser norska kungligheterna bära idag. Det kan monteras om och bäras på två olika sätt – en högre variant som liknar originaldiademet mest och en mindre modell.

Annons
Drottning Sonja bär diademet och en gul klänning vid prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop.

Drottning Sonja bar diademet i sin större form när hon närvarade vid prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop 2015.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn bröllop 2002.

Prinsessan Märtha Louise bar diademet i dess mindre form vid bröllopet med Ari Behn 2002.

Annons
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Hon bar det även vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Kronprinsessan Mette-Marit vid kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop 2010.

Kronprinsessan Mette-Marit har också burit den mindre varianten av diademet, bland annat vid kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop 2010.

9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamlaBrand logo
9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla
Annons