Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Lena-Pia Bernhardsson spelade Mara i ”Trolltider” – tittarna rasade

18 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Julkalendern Trolltider gjorde stor succé i slutet av 1970-talet. Men en karaktär fick kritik.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg

”Under trappan till människornas hus bor Vätten. Han har fin utsikt över gläntan i skogen där småtrollen bor. Det är systrarna Tova och Kleva som så småningom byter namn och kallar sig Daisy och Gloria. Det är gubben Gorm som är Maktmästare i stubben och hans son Kotte. De tillhör alla ett småfolk som inte mäter mer än 12 cm i strumplästen. Högt uppe i skogen bor också fen Dorabella och häxan Mara.”

Just så beskrivs julkalendern Trolltider, som hade premiär för 45 år sedan, 1979. Kalendern blev en supersuccé. Faktum är att det var så populär när den sändes att den även visades som julkalender också år 1985.

Annons

I rollerna märktes stora namn som Birgitta Andersson, Stig Järrel, Ted Åström, Lena-Pia Bernhardsson, Siw Malmkvist, Håkan Serner, Roland Lindmark och Pernilla Glaser.

Kritiken mot häxan Mara i Trolltider

Lena-Pia Bernhardsson spelade häxan Mara. Först var det tänkt att hon skulle castas som fen Dorabella men det ville hon inte.

– Maria Gripe ringde först och frågade om jag ville göra fen men det tyckte jag var tråkigt. Så fick jag göra häxan istället och det var roligare, har Lena-pia berättat, för SVT.

Annons

– Det var väldigt roligt att göra Mara. Man fick liksom vara barn och vara naiv och direkt.

Men, Lena-Pia fick också en hel del kritik för rollen. Eller, rättare sagt, karaktären Mara fick kritik. Mara orsakade, då, stor debatt bland tittarna (eller tittarnas föräldrar!) som ansåg att häxan var alldeles för gapig och elak.

– Det var inget som jag brydde mig om. Men visst, Mara var ju jobbig. I dag hade man nog pratat om henne som en person med en diagnos. Hon var väldigt rolig att göra. Alla fyra julkalendrar som jag har gjort har varit väldigt roliga. Då fick man ju vara barn på nytt, har Lena-Pia sagt till GP.

Annons

Lena-Pia Bernhardssons karriär

Lena-Pia Bernhardsson fyller, under nästa år, 80 år. Hon har skådespelat i 60 års tid och gjort mängder av roller. Både på scenen, på tv och på vita duken. Det stora genombrotert kom år 1977 med filmen Elvis, Elvis av Kay Pollack där hon spelade mamman. Två år senare gjorde hon häxan Mara – och blev folklig. Rederiet har hon också medverkat i. När hon reflekterar över höjdpunkterna i karriären nämner hon, själv, Majorskan i Gösta Berlings saga, Madam Flod i Hemsöborna och rollen som transperson i pjäsen Ångrarna.

Privat lever Lena-Pia ensam. Hon har ”ingen egen familj”, som hon uttrycker det. Hon bor i Stockholm. När hon reflekterar över den egna karriär är hon nöjd. Även om de stora huvudrollerna uteblivit.

– Om jag hade varit mer utåtriktad och bejakat kändisskapet mer hade jag kanske fått fler och större roller, slår hon fast i GP-intervjun.

Annons