Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Liam Norberg åkte fast för värdetransportrån – blev kristen

11 feb, 2022
Han slog igenom i filmer som Stockholmsnatt och Sökarna, men privat levde han ett helt annat liv.
Precis när karriären rullat igång dömdes Liam Norberg för värdetransportrån, och fick avtjäna ett långt fängelsestraff – men en del av pengarna hittades inte.
Så här lever skådespelaren idag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mammorna mitt i gängkriminalitetenBrand logo
Mammorna mitt i gängkriminaliteten

Skådespelaren Liam Norberg, idag 52, växte upp i en förort till Stockholm och testade på livet som skådespelare redan i ungdomsklassikern Stockholmsnatt 1987.

Men medan Norberg utåt sett såg ut som en aspirerande skådespelare, som fick sitt stora genombrott i filmen Sökarna 1993, så var verkligheten en helt annan bakom kamerorna. När Liam Norberg hade spelat in den uppmärksammade filmen hade han redan ett värdetransportrån bakom sig – och skulle snart gripas för ett annat.

1990 rånades Gotabanken i Göteborg på 930 miljoner kronor, och på tre år lyckades inte polisen gripa någon för värdetransportrånet. Det var först tre år senare, precis i samband med premiären av Sökarna, som de grep Liam Norberg – men då för ett annat och nyare värdetransportrån.

Annons

Med hjälp av dna kunde Liam Norberg knytas till båda rånen, och dömdes för sammanlagt tio år i fängelse. 1999 kom han till slut ut ur fängelset igen, då som en reformerad man. Han hade hittat kristendomen och lämnat kriminaliteten bakom sig. Efter fängelset har han både fortsatt arbeta som skådespelare, skrivit böcker samt arbetat som konstnär.

Liam Norberg dejtade skådespelaren Lina Perned, och tog permission från fängelset för att gå på filmpremiär med henne 1999.

Polisen hittade inte pengarna

Men en skärva av hans kriminella liv fanns kvar när han kom ut ur fängelset – polisen hade inte lyckats hitta pengarna i hans lägenhet. I en intervju med Brottskod i TV3, som Aftonbladet skrev om 2013, avslöjade Liam Norberg att han hade gömt ”några miljoner” under en bräda i ett skåp i köket.

– Jag visste att om de ­hittade gömman så var det en katastrof. Det var plågsamma timmar. Jag hörde gång på gång att de var där inne … och sedan tystnade det och jag insåg att ”oj oj oj, de har missat gömman”. Helt otroligt, sa han i programmet.

När han tog sig ut ur fängelset använde Norberg pengarna för att ge tillbaka, och träffa ungdomar.

Liam Norberg 2015.

– Jag var väldigt uppfylld av tanken att jag på något sätt ville betala tillbaka. Jag började använda de här pengarna till att resa ut, prata med ungdomar, skolor, universitet, och berätta min historia.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons