Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Ola Lindholm lämnade rampljuset efter skandalen – så lever han i dag

01 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ola Lindholm
Ola Lindholm var en av landets främsta barnprogramsprofiler, när hans liv ställdes på ända 2011.
Efter att ha testat positivt för en restprodukt som kroppen bildar av kokain blev han av med sina uppdrag på SVT och Kamratposten – så lever han i dag.
– De gånger man känner att ”fan, nu är det tufft”, då brukar jag jämföra mig med resten av världen, har Ola Lindholm berättat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för ossBrand logo
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för oss

För barn uppvuxna under slutet av 90-talet och början av 2000-talet fanns det knappt någon mer välkänd eller omtyckt programledare och profil än Ola Lindholm. Han gjorde program som Myror i brallan och Wild kids , och var dessutom chefredaktör för anrika barntidningen Kamratposten.

Även de vuxna tyckte om Ola Lindholm, och under tidiga 00-talet hade han talkshowen Riktig talkshow, ledde Melodifestivalen tillsammans med Peter Settman och Charlotte Perrelli samt ledde program som Söndagsöppet.

Annons

Men efter en lång och hyllad karriär tog Ola Lindholms liv en helt ny vändning 2011. I samband med en fotbollsmatch testade Ola Lindholm positivt för ämnet bensoylekgonin, ett restämne som kroppen bildar när man har tagit kokain. Ola nekade till brott, men dömdes till slut till dagsböter. Nyheten blev vida omskriven, och gjorde att Ola fick kliva ner från rollen som chefredaktör för Kamratposten, och SVT avslutade sitt kontrakt med honom.

– Det var fruktansvärda tre-fyra månader för mig. Det var kaffeskvaller för resten av världen. Man blir oerhört självmedveten – och man blir helt övertygad om att allt är över. Det är en hemsk resa för vem som helst att gå igenom. Men det finns också otroligt fina minnen från den perioden – för jag märkte ganska snart hur snälla människor är, har Ola Lindholm berättat i podcasten Värvet.

Ola Lindholm 2006
Ola Lindholm blev chefredaktör för KP 2006. Foto: Claudio Bresciani / TT

Så lever Ola Lindholm i dag

Det har i dag gått många år sedan skandalen, och Ola Lindholm har numera en framgångsrik karriär bakom kameran snarare än framför den – han arbetar nämligen som tv-producent.

Annons

– Jag jobbar på SVT just nu, jag är frilansare. Så just nu är jag anställd för att producera SVT:s hyllning av Abba, berättar han i en video på Youtube-kanalen Random making movies.

Random making movies är en av Sveriges mest framgångsrika Youtube-kanaler, och de har också varit anledningen till att Ola Lindholm börjat få mer uppmärksamhet igen det senaste året. En av medlemmarna, William ”Kulan” Forslund, var som barn med i en av de tidigaste säsongerna av Wild kids , och på grund av att Random making movies har kollat igenom programmet på Youtube-kanalen, så har Ola Lindholm börjat hyllas av sina forna små tv-tittare.

Som producent har Ola Lindholm arbetat med program som Efter fem, Veckans brott och Mästarnas mästare, och han trivs bra med rollen bakom kameran.

Ola Lindholm och Micke Leijnegard
Ola Lindholm och Micke Leijnegard under inspelningen av Mästarnas mästare 2020. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet

– Jag har fått leva ett liv där jag fått göra fruktansvärt roliga saker nästan hela mitt arbetsliv, och det är ju underbart. De gånger man känner att ”fan, nu är det tufft”, då brukar jag jämföra mig med resten av världen. Jag ligger i den översta promillen av mänskligheten i hur bra jag har det. Jag är inte rik, jag har inga pengar på det visat, men det är inte det det handlar om. Men jag har fått chansen att göra, och fortsätta göra, saker som jag tycker är väldigt roligt.

Annons
Ola Lindholm
Ola Lindholm gästade Random making movies 2024. Foto: Youtube.
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonbokenBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i telefonboken
Annons