Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Rock-Olga gjorde succé – stjärnans tragiska slut

20 feb, 2023
AvAino Oxblod
FotografTT.
På 50-talet blev hon Sveriges rockdrottning under namnet Rock-Olga – och än i dag minns många artisten Birgit Jacobsson.
Men när hon gjorde sitt sista framträdande 20210 visste hon inte hur sjuk hon var, och bara en månad senare var hon död.
– Jag var med henne när hon tog sitt sista andetag, sa maken Lars-Christer Magnusson till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Birgit Jacobsson kanske inte är ett namn som ringer så många klockor, men om man i stället säger Rock-Olga känner desto fler personer igen henne. Det var på 50-talet som den då 18-åriga Birgit slog igenom under artistnamnet, och hyllades av artisten Little Gerhard som Sveriges rockdrottning. Med låten What you've done to me blev Rock-Olga snabbt en omtyckt artist som spelades på fester, och kunde åka ut i folkparkerna.

Rock-Olga 1959, bara 19 år gammal.

Men när 60-talet kom sjönk hennes popularitet, och 1964 fick Rock-Olga lägga karriären på hyllan och i stället ta jobb i fabrik. 1970 flyttade hon till Göteborg, och där dröjde det inte länge innan hon hittade kärleken i dragspelaren Lars-Christer Magnusson. De två blev snabbt ett par och startade ett liv tillsammans, och spelade ihop i Havfsbandet. Vid 67 års ålder uppträdde Rock-Olga ofta på äldreboenden, och hade inga tankar på att själv gå i pension.

Annons

2008 hyllades Rock-Olga på Allsång på Skansen, där hon fick stående ovationer.

– Jag började som rocksångare och tänker sluta mina dagar som rocksångare, berättade artisten i en intervju.

Kördes akut till sjukhus efter framträdandet

Rock-Olga visste det inte då, men hon skulle komma att fortsätta som artist ända in i slutet. I maj 2010 uppträdde artisten på Tyrol i Stockholm, men kämpade samtidigt med 40 graders feber. Inför framträdandet fick hon hjälp av vårdpersonal på plats.

– Hon hade väldigt hög feber och man tillkallade sjukvårdspersonal från Gröna Lund som gav henne febernedsättande, sa vännen Leif ”Burken” Björklund till Expressen 2010.

Rock-Olga 1996.

Men febern gav inte med sig. Dagen efter framträdandet fördes hon akut till sjukhus, där de kunde konstatera att hon drabbats av en svår blodförgiftning, till följd av ett sår på sin tå. Läkarna beslutade att söva ner henne för att hjälpa henne med smärtorna, och efter det vaknade artisten aldrig igen.

– Det var bara ett sår på en tå. Hon trodde inte att det var något att bry sig om. Men det var det som utlöste hela reaktionen, berättade maken Lars-Christer Magnusson till Aftonbladet.

Efter en månad på sjukhuset gick Birgit Jacobsson till slut bort, den 10 juno 2010. Vid sin sida hade hon då sin älskade make.

– Jag var med henne när hon tog sitt sista andetag. Det var väldigt fint allting, sa Lars-Christer till Aftonbladet.

Källa: Nöjeslivet.

Annons