Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

”Jag hade en stor hit 1992 – sen kom jag ut som omnisexuell”

05 apr, 2023
AvAino Oxblod
FotografTT.
På 90-talet hade amerikanska artisten Sophie B. Hawkins stora hits som Damn I wish I was your lover och As I lay me down.
I Huffington Post berättar nu retrostjärnan om när hon kom ut som omnisexuell, och hur det påverkade hennes karriär.
”Att vara artist handlar om att vara ärlig”, säger hon till tidningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nuBrand logo
Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

Amerikanska artisten Sophie B Hawkins var 28 år gammal när hon slog igenom med sitt debutalbum Tounges and tails 1992, och framförallt monsterhitten Damn I wish I was here. Låten blev en av de mest framgångsrika låtarna det året, och hamnade på topplistorna både i USA och Storbritannien.

I en essä i Huffington Post berättar Sophie nu att hon fick frågan om hur hon kom ut som omnisexuell på 90-talet, och hur det påverkade henne.

Det var när hon skulle göra en intervju i The New York Times 1992 som hon fick frågan hon inte hade väntat sig.

”Jag sitter där med hyllade musikjournalisten Jon Pareles. Han dricker kaffe, jag sippar på varmt vatten. Han frågar mig om processen att skriva låten som nu klättrar på listorna, Damn I wish I was your lover”, berättar Sophie B. Hawkins och fortsätter:

Annons

”Han flätar fingrarna ovanför sin kopp. 'Är du lesbisk?' frågar han, medan hans bandspelare rullar bredvid hans armbåge. Mitt forna, nutida och framtida jag väntar på att jag ska prata, att jag ska representera dem på ett ärligt sätt”.

Frågan kommer med anledning av en textrad i låten, då Sophie sjunger om en kvinna.

I sat on the mountainside with peace of mind / and I lay by the ocean making love to her with visions clear / walked for days with no one near / and I return as chained and bound to you / Damn, I wish I was your lover.

Skivbolaget ville inte att hon skulle komma ut

Sophie berättar i Huffington Post att hon inte visste om hon kunde vara ärlig med journalisten, eller hur hennes karriär då skulle påverkas framöver. Var hon dömd att misslyckas om hon kom ut och berättade om sin sexualitet? Men till slut säger hon det till honom,.

Sophie B. Hawkins.
Sophie B. Hawkins 2011.

”'Jag är omnisexuell' säger jag till Pareles. 'Vad är det?' undrar han. 'Min könsidentitet definierar inte min sexualitet. Min kreativa själ gör det. En manlig partner gör mig inte straight, precis som en kvinnlig partner inte gör mig gay. Jag är allt'”, sa Sophie i intervjun.

Annons

Hennes skivbolag var inte nöjda med det svaret, och trodde att hon skulle ta slut på sin nyfunna karriär med att komma ut som omnisexuell. Hon konstaterar att hennes svar hade passat bättre i dagens medieklimat – men att hon själv var 30 år för tidig.

”I dagens musikklimat så passar min kaxighet och spontanitet, och jag är glad för det.”

Vad är omnisexuell?

Att vara omnisexuell innebär att man blir kär i en person oavsett könstillhörighet – man kan falla för både män, kvinnor och icke-binära.

Omnisexualitet är besläktat med pansexualitet, som enligt RFSL definieras som ”En person som blir kär i och/eller attraherad av människor av alla kön, eller som blir kär i och/eller attraherad av människor oavsett kön.”

Annons