Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Plast, papper eller tyg? Detta är den bästa påsen!

08 jun, 2018
AvJoel Linde
Nu när flera varuhus tar betalt för sina bärkassar har frågan om vilken kasse som är bäst för miljön blossat upp på nytt. Många verkar tro att papper är lösningen på problemet, men experterna är överens om att svaret inte är så enkelt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Från och med den 1 juni 2017  började många många klädbutiker och andra kedjor ta betalt för sina bärkassar. Beslutet möttes med en del kritik och många undrar varför butikerna inte bara tillhandahåller papper i stället.

Men är verkligen papperskassar svaret på miljöfrågan? Eller är det tygpåsar vi bör använda? Kanske är svaret mer komplicerat än så?

För att reda ut frågan, en gång för alla, frågade vi Malin Göransson, handläggare på Naturskyddsföreningen.

– Vi tycker att man ska återanvända och inte byta ut plastpåsen mot en annan typ. Vi vill ändra ett beteende, säger hon till Femina.

Så lösningen är inte så enkel som att byta till en annan sorts påse?

– Nej, då är vi fortfarande kvar för det handlar om resursförbrukning. Byter vi ut har vi fortfarande samma höga förbrukning.

Så vad bör vi göra?

Ta det du har hemma, de flesta av oss har en hel uppsjö av påsar av olika slag, de har vi ändå köpt någon gång. Använd dem tills de är helt slut, eller använd en ryggsäck eller annan väska, det är det bästa.

Annons

Men om man använder plastpåsarna till soppåsar?

– Då finns det avfallspåsar som är mycket tunnare så det går åt mindre material att tillverka dem. Det är inte heller något tryck på dem vilket också bidrar till mycket resursförbrukning. Återanvänd och återvinn de andra påsarna så kan de användas till att tillverka nya i stället.

Så här säger aktuell forskning om de olika materialens för- och nackdelar.

Plastpåsar

Nackdelar

De flesta känner nog till att plast skapas av olja. Olja är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast. Om plasten hamnar i haven – vilket 10 procent av alla tusentals miljarder påsar som förbrukas årligen gör – sjunker majoriteten av dem till botten där de aldrig bryts ned och långsamt förgiftar omgivningen. För att inte tala om alla djur som fastnar i och dör av plastskräpet.

Annons

Fördelar

Fördelen med plast – för med dagens konsumentbeteende finns det faktiskt en sådan – är att de kräver mindre energi att tillverka och frakta än andra typer av påsar. Så om vi fortsätter att förbruka påsar i samma takt som vi gör i dag kan faktiskt plast vara det bästa alternativet. Men vi bör naturligtvis inte fortsätta på samma slösaktiga sätt.

Papperspåsar

Nackdelar

Efter beskedet om den nya kostnader för plastkassar var det många som menade att butikerna bör tillhandahålla papperskassar i stället, så skulle problemet vara löst. Men det är helt enkelt inte sant. Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Annons

Fördelar

Papper kommer däremot från en förnybar källa. Det bryts också ner och är betydligt mindre skadligt för miljön när de slängs, eller blåser runt i naturen.

Tygpåsar

Nackdelar

Men tyg då, tyg är väl svaret ändå? Nej, tyvärr inte. Både papper och tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är såpass resurskrävande att den måste användas hundratals gånger (det finns undersökningar som visar mellan 131-400) för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.

Fördelar

Däremot, om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

Annons

Utöver dessa material finns även bland annat polypropen, som används i Ikeas klassiska kasse Frakta. Det finns också hampa och liknande naturmaterial. Svaret på frågan om vilken påse som är bäst verkar dock ändå vara: den som används flest gånger. Vi kommer aldrig kunna köpa oss till hållbar konsumtion, det viktigaste är att vi ställer om till ett hållbart beteende, och det kan kräva lite planering. Så som att alltid ha med sig en påse till affären, oavsett vad den är gjort av.

Läs även:

H&M: Vår plastpåseförbrukning har minskat med 58 procent

2,5 miljoner färre plastpåsar i naturen efter lagändringen

Annons