Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

4 saker att göra innan lönesamtalet – och argumenten att träna på

16 nov, 2024
Hur vet jag vilken lön jag ska be om? Vilka argument ska jag ha och hur förbereder jag mig på bästa sätt inför lönesamtalet? Feminas ekonomibloggare Isabella Ahmadi ger sina bästa tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
11 jobb med kort utbildning och hög lönBrand logo
11 jobb med kort utbildning och hög lön

Dags för lönesamtal? Eller är du i en rekryteringsprocess och ska förhandla lön? Då finns det lite tips och trix att ta del av. Feminas ekonomibloggare Isabella Ahmadi listar sina bästa tips för att förbereda sig inför lönesamtalet.

Undersök branschens löneläge

För att skapa dig en uppfattning om vilken lön du har rätt till så kan det vara smart att undersöka branschens löneläge. Det kan skilja sig bland städer, kommuner och kön. Isabella tipsar därför om att undersöka löneläget med hjälp av tre olika steg:

Isabella Ahmadi ekonomi lön
Feminas ekonomibloggare Isabella Ahmadi jobbar som konsumentexpert på Prisjakt.

1. Fråga runt

– Ibland kan det vara känsligt att fråga en person rakt ut om hens lön. I stället kan du formulera dig ungefär såhär: "Vad tror du är ett rimligt lönespann för den här yrkesgruppen, och för en person med den här erfarenheten?". På det viset behöver den du pratar med inte avslöja sin egen lön, skriver hon.

Annons

2. Kolla upp lönestatistik

– Du kan ta reda på snittlöner för olika yrken. Det finns statistik hos SCB, Statistiska centralbyrån, och på en sajt som heter lönestatistik.se. Fackförbunden brukar också ha information som kan leda dig i rätt riktning.

3. Ta reda på enskilda personers löner

– Japp, det går. I alla fall på ett ungefär. Man kan ringa Skatteverket och fråga efter personers taxerade inkomst. Då får du veta hur mycket den personen drog in under året. Det kan förstås vara så att personen varit sjukskriven, föräldraledig eller något annat, vilket gör att inkomsten blir lite missvisande. Att få denna information är gratis och anonymt.

Fundera över vilken lön som är målet

Innan du ska gå in i en löneförhandling så är det bra att fundera över vilken lön du drömmer om och vilken lön du skulle vara nöjd med. Att ha ett spann att utgå från när du kliver in i samtalet.

– Du behöver ha förhandlingsutrymme att spela med under lönesamtalet, så när du ger ditt löneanspråk behöver du föreslå en högre summa än din mål-lön. Förhandlingen är som en dans där arbetsgivaren kommer förhandla neråt, och du uppåt. Därför ska du aldrig börja förhandlingen på den lön du faktiskt vill ha.

Lönesamtal tips
TT

Slipa din argument

När löneförhandlingen närmar sig så är det dags att fundera på vilka argument du ska ha på mötet. Både om du är i en rekryteringsprocess för ett nytt jobb eller om du har ditt årliga lönesamtal så är det viktigt att ha argument för varför du ska ha den lön du önskar.

Annons

– I båda fallen behöver du identifiera de värden som du tillför bolaget. Vad gör/kan du göra för att bidra till företagets mål och tillväxt? Vilka av dina kompetenser är viktiga, och kanske unika? Vilka resultat har du hittills uppnått? Summera dina tre till fem viktigaste argument. Du ska ha full koll på dessa och känna dig trygg i att du gör skillnad på din arbetsplats. Något som förhoppningsvis även arbetsgivaren kommer se.

Öva!

Du har gjort research, du har satt drömlönen och du har slipat dina argument. Då är det dags att öva inför lönesamtalet! Utgå från frågorna nedan och fundera över hur och vad du ska svara.

– Förbered dig lika väl inför lönesamtalet som inför anställningsintervjun. Frågor och kommentarer som kan dyka upp från arbetsgivaren är:

  • Vad är ditt löneanspråk?
  • Vad tjänade du på ditt förra jobb?
  • Jag har tänkt max X kronor för den här tjänsten.
  • Du får ju OB, så då behöver inte lönen vara högre.
  • Det finns bara en viss pott. Varför ska just du få mer i lön?
  • Ditt löneanspråk är högre än de andra anställdas löner.
  • Nja, om du ska få den lönen måste jag kolla med min chef.

Isabella tipsar också om att du kan vända på det och be chefen motivera den lön du arbetar för.

– Om du är missnöjd med din lön kan du fråga hen vad du behöver göra för att få upp lönen och vilka resultat hen vill se för att du ska bli aktuell för en höjning.

Läs Isabellas blogg här!

Kvinnor med högre lön än sin man fejkar orgasm dubbelt så oftaBrand logo
Kvinnor med högre lön än sin man fejkar orgasm dubbelt så ofta
Annons