4 situationer där du aldrig ska signera med BankID
Vi lever i en digital värld som ständigt förändras och utvecklas. Från handskrivna signaturer till digitalt BankID – den digitala världen kan ibland vara svår att navigera i, speciellt eftersom bedrägerier är vanligt och det kan vara svårt att avgöra vad som är sant eller falskt.
En tumregel att utgå från är att aldrig ge ut känsliga uppgifter, exempelvis BankID, på uppmaning av någon annan. Och när du väl skriver under med BankID ska du alltid titta högst upp i rutan för att se vem du signerar dig hos – där kan det stå exempelvis Polisen, Skatteverket eller Försäkringskassan. Är det något du inte känner igen så bör du inte signera.
Nedan listar vi fyra situationer där du aldrig ska ge ut känsliga uppgifter och aldrig signera med ditt BankID.
1. När någon okänd kontaktar dig på sms
Fått ett sms av någon okänd eller oväntad? Då är det kanske bedrägeri. Det är inte farligt att öppna smset men tryck aldrig på några länkar eller signera med BankID om du inte vet vem avsändaren är. Ibland kan bluff-sms se ut att komma från myndigheter eller trovärdiga företag, så var uppmärksam!
2. När du får bluffmejl
Precis som med sms så kan mejlen bli utsatt för bedrägeri, eller försök till bedrägeri. Precis som med sms gäller det att aldrig trycka på länkar eller legitimera sig på något sätt om det inte känns helt hundra.
3. Se upp för falska konton på sociala medier
Fått konstigt meddelande på messenger eller Instagram? Kanske någon som ber om ditt telefonnummer eller uppgifter? Lämna aldrig uppgifter till någon du inte litar på och signera inte med bankID om någon privatperson kontaktar dig. Detta är extra vanligt om du köper eller säljer på Marketplace.
4. Telefonnummer du inte känner igen
Ringer någon och påstår sig komma från polisen, banken eller postnord? Då ska du vara uppmärksam, för då är det förmodligen bedrägeri. Tips är att kolla upp telefonnumret först och sedan ringa upp om det är ett samtal värt att ta.