Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

7 avdrag du inte får missa i din deklaration 2022

15 mar, 2022
AvJohanna Bengtsson
deklaration 2022
Nu är det dags att lämna in deklarationen för inkomståret 2021. Men har du koll på de vanligaste avdragen? Här listar vi 7 avdrag som du inte vill missa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så håller du koll på din ekonomiBrand logo
Så håller du koll på din ekonomi

Visst kan det vara skönt att godkänna deklarationen precis som den är. Men faktum är att du faktiskt kan spara en rejäl slant genom att göra giltiga avdrag.

När du gör ett avdrag i deklarationen sänks nämligen den inkomst som din skatt beräknas på. Detta gör att du betalar mindre pengar i skatt, och mer pengar hamnar automatiskt i din egen plånbok.

Grundregeln är att du som privatperson inte får göra avdrag för dina privata levnadskostnader. Det du däremot får göra avdrag för är de utgifter som har varit nödvändiga för att du skulle kunna utföra ditt arbete under året.

Här har vi samlat några av de vanligaste avdragen för privatpersoner.

Annons

Avdrag för privatperson inkomståren 2021 och 2022

1. Milersättning och parkering

Om du använder din privata bil i arbetet kan du göra avdrag för kostnaderna. Du får göra avdrag med:

18,50 kronor per mil för resor med egen bil

6,50 kronor per mil om du har förmånsbil som går på diesel

9,50 kronor per mil om du har förmånsbil med annat drivmedel som bensin, el eller etanol.

Om du använder din bil regelbundet i tjänsten (60 dagar under året eller kört minst 300 mil i tjänsten) får du även göra avdrag för parkeringskostnader vid arbetsplatsen.

2. Pengar skänkta till välgörenhet

Du kan få upp till 1 500 kronor i skattereduktion om du har skänkt minst 2000 kronor under inkomståret 2021. Kravet är att du skall ha skänkt pengarna till en eller flera gåvomottagare som är avsedda att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning.

3. Idrottstränare, funktionärer och domare

Om du får inkomster genom Sveriges Riksidrottsförbund kan du få avdrag för utgifter i samband med idrottsutövningen. Det kan gälla för dig som exempelvis är tränare, aktiv idrottare, instruktör, materialförvaltare, domare eller funktionär.

Annons

Du får göra avdrag för exempelvis resor, ökade levnadskostnader, idrottsredskap och specialutrustning.

4. Mobiltelefon och dator

Om du använder din privata mobiltelefon för att ringa samtal i tjänsten kan du få avdrag för de samtalskostnader som du kan visa är i tjänsten. Om din arbetsgivare inte erbjuder en dator eller mobiltelefon, även om du behöver en i tjänsten, kan du få avdrag för inköp av detta.

5. Trängselskatt

I Stockholm och Göteborg behöver du betala trängselskatt inom vissa områden. Du kan göra avdrag för trängselskatt vid tjänsteresor, hemresor från arbete på annan ort eller vid resor till och från arbetet om du har rätt till avdrag för resor med bil.

Om du under samma dag har gjort både privata resor och tjänsteresor ska utgiften för trängselskatt i första hand anses avse tjänsteresorna.

6. Uthyrning av bostad

Om du har hyrt ut en villa, lägenhet eller fritidshus under 2021 kan du göra avdrag för den del av månadsavgiften som avser den uthyrda bostadsdelen.

Annons

Glöm inte att om du har hyrt ut en privatbostad för över 40 000 kronor under året skall summan beskattas under kategorin ”Inkomst av kapital med 30 procent.

7. Pensionssparande

Om din anställning inte går under kollektivavtal eller om du på andra sätt inte har rätt till avsättning till tjänstepension i din anställning har du rätt att göra avdrag för detta själv.

Du har rätt till avdrag på 35 procent av förvärvsinkomst för maxbeloppet 476 000 kronor om du pensionssparar i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer och se samtliga avdrag. Klicka här för att komma direkt till Skatteverkets avdragslexikon.

Källa: Skatteverket

Annons