Anitha Clemence: ”Så mycket har jag sparat på att sluta shoppa”
Det är kring nyåret 2023 som Anitha Clemence, entreprenör, poddare och influencer, drabbas av en insikt. Insikten kommer efter att hon öppnat garderoben och hittat kläder med både prislapp och taggar kvar. Dessa plagg är långt ifrån nya. I själva verket är de inhandlade för flera år sedan.
“Jag har så mycket oanvända plagg i min garderob som jag inte ens hinner använda innan de blir omoderna”, berättar hon en kort tid senare, i podcasten Lillelördag som hon driver tillsammans med Ann Söderlund.
Anitha fortsatte:
“Jag har så mycket oanvända plagg i min garderob som jag inte ens hinner använda innan de blir omoderna, för jag har ett behov av att konsumera. Då insåg jag att jag är beroende av kläder”.
Det hela resulterar i att Anitha tar ett beslut: hon ska sluta shoppa. Första målet på vägen: inte köpa något på tre månader. I skrivande stund har sex månader passerat. Femina fick en pratstund med Anitha Clemence om shoppingstoppet.
Anitha Clemence bestämde sig för att sluta shoppa
Vad fick dig att ta steget med shoppingstoppet?
– Det har ju växt i mig under ett par år men jag har liksom inte riktigt vetat hur jag ska ta mig an det hela. I och med att man som influencer är rätt uppvaktad av textilindustrin så innebär det ju ett inkomstbortfall, men det blir också moraliskt: skulle jag ens få trovärdighet eller gehör om jag gjorde något sådant? Samtidigt fick min fartblindhet ett slut då mina barn dagen efter julafton började prata om sina födelsedagsönskelistor, berättar Anitha.
Barnens fokus på nästa bemärkelsedag och på fler saker fick bägaren att, så att säga, rinna över. Anitha funderade över vad hon förmedlat till sina barn: är det bara prylar och plagg som räknas? Är det sådant som är, och betyder, lycka? I de tankarna föddes idén om att ta kommandot över narrativet, och ändra på inställningen, både den egna och barnens, till konsumtion. Första steget: förändra det egna beteendet.
I dag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil. I Sverige har vi en hög konsumtion av kläder och hemtextil. Den exakta siffran? Närmare 14 kilo per person och år, meddelar Naturvårdsverket. Vi använder också våra textilier allt kortare tid.
Har det varit svårt eller jobbigt längs vägen?
– Det var verkligen en avvänjning, typ som att sluta röka... I början tänkte jag bara på kläder, jag fick nästan panik en gång när jag var i London och INTE fick shoppa. Den typen av resa är ju så nära förknippad med just shopping. Men jag tänkte också på klädwasten, sopbergen och människorna som syr plaggen och stålsatte mig. När man väl liksom kom ut ur ”beroendet”, på andra sidan, så känns det nästan omöjligt att tänka lika irrationellt på shopping som jag gjort dom senaste 30 åren. Det är verkligen en wow-upplevelse!
Anitha berättar för Femina att det primärt var den första månaden som var jobbig, därefter har allt gått över förväntan.
– Det var tänkt att jag bara skulle hålla stoppet ett kvartal men nu känns det som att jag inte kommer att vilja handla något med samma aningslöshet – någonsin.
Upplevelsen har förändrat något i henne, berättar Anitha Clemence. Men hon vill också vara tydlig, både inför sig själv och andra, att hon kommer att köpa kläder. Men inte alls på det sätt hon gjorde tidigare.
– På ett år kommer jag nog att handla ungefär 6-8 plagg till mig själv. Då kommer jag att ha reducerat mittmitt CO2-utsläpp med 90 procent. En normal svensk handlar över ett plagg i veckan, i en snittfamilj blir det cirka 220 plagg per år. Ingen behöver det! Jag har mer kläder än vad jag behöver, men min inställning till shopping har förflyttats: från must haves till måsten. Nu skulle jag exempelvis behöva ett par vita t-shirts, då mina är solkiga. Men jag ska shoppa med ansvar. I helgen ska jag på ett bröllop och väljer då att sy om en 12 år gammal klänning för 2 000 kronor istället för att köpa en ny för samma belopp! Allt går bara man VILL! OM man vill, vill säga.
Har sparat 24 000 kronor – på att sluta handla kläder
Vad har du fått för respons av följare och liknande, kring detta?
– Övervägande positivt! Samtidigt är det färre inbjudningar till olika events, då retailbranschen säkerligen känner sig stressad av detta.
Hur mycket pengar tror du att du har sparat, på ett ungefär, genom att göra detta?
– Alltså jag ser det på flera sätt: jag har säkert förlorat ett par hundratusen i utebliven influencerinkomst – på kort sikt. Men jag tänker att det här är en investering i mig själv och mitt personliga varumärke, på lång sikt. Samtidig har jag i snitt sparat cirka 4 000 kronor i månaden, nu, sex månader in, är det 24 000 kronor.
Hur du något råd till andra som går i liknande tankar, men som inte kommit till skott ännu?
– Bara gör det! Du kommer inte ångra dig! Det är viktigt att stå emot och hålla ut de första två månaderna, sedan kommer det att gå som en dans. Hitta en strategi som funkar för DIG och känn inte att du är misslyckad om du misslyckas, det är bara att försöka igen. En insikt är att mycket handlar om värderingen av ”måsten”. Jag har verkligen älskat att utmana mig själv och min garderob. Istället för att grymta att jag inte har något att ha på mig och gå online, så tvingar jag mig själv att verkligen leta och matcha ihop nya kombos. Det funkar och det är så skönt att inte alltid ta den lätta vägen!