”Är det smartast att låna till handpenning eller spara?” Experten svarar!
Att ta ekonomiska beslut kan vara tufft. Därför ekonomiexperten Annifrid Huhtala på läsarnas frågor om privatekonomi.
Läs svaret här!
Läsarfråga:
Annifrid! Hur ska vi tänka om vi vill köpa hus men inte har tillräckligt med pengar till handpenning? Bör vi bo kvar i hyreslägenheten och spara eller ta ett lån för handpenningen?
Ekonomiexperten Annifrids svar!
Tack för din fråga!
Det här är en jättebra fråga som många funderar över när de vill ta steget från hyresrätt till att äga sitt boende.
Först och främst är det viktigt att förstå varför det finns krav på en handpenning. Det handlar om att skydda både er ekonomi, men självklart också banken, särskilt om bostadspriserna skulle falla.
Skulle bostadspriserna sjunka med exempelvis 20 procent och ni skulle tvingas sälja, riskerar ni att stå kvar med ett potentiellt stort lån utan bostad. Ingen rolig situation!
Generellt förespråkar jag alternativet att bo kvar i hyreslägenheten och spara ihop till handpenningen. När ni sparar ihop till handpenningen själva bygger ni inte bara upp kapital till handpenningen, utan skapar också goda ekonomiska vanor som gör att ni är bättre rustade när ni väl köper er bostad.
Konkreta risken med blancolån
Ni minskar också risken att få ekonomiska problem om bostadspriserna sjunker, och inte minst undviker ni ännu ett lån. "Handpenningslån" är ett så kallat blancolån, eller privatlån som det också kallas. Det är ett lån utan säkerhet, och kommer ofta med dyra räntor. Regeringen föreslår att redan 2025 halvera ränteavdraget för denna typen av lån, och slopa ränteavdraget helt och hållet år 2026, vilket innebär att det kommer att bli ännu dyrare med denna typ av lån.
Undantaget skulle vara om om ni har en god relation till exempelvis era föräldrar som vill ge er ett lån till kontantinsatsen till låg eller ingen ränta. Men i grunden tycker jag att det är bättre att spara ihop till kontantinsatsen först, innan ni köper er bostad.
Starta ett separat sparkonto för er handpenning, och för över en fast summa varje månad. Ni har ett konkret mål som brukar kunna göra underverk för motivationen! Ni bygger också ett ekonomiskt självförtroende som jag tror är jätteviktigt. Det är lätt att känna stress över att man ska "köpa nu innan det blir dyrare", men att ha ekonomin i ordning inför köpet är oftast mer värdefullt än att rusa in i ett köp. Att finnas på bostadsmarknaden till varje pris kostar med största sannolikhet mer än det smakar. Ett bostadsköp ska kännas som en trygg investering, inte som ett stressmoment.
Lycka till!