Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips
ekonomi

Så gör du för att söka bostadsbidrag – steg för steg

21 jan, 2025
FotografTT.
Bostadsbidrag
Känner du att du skulle behöva lite mer pengar för att få vardagen att gå runt?
Du kan ha rätt till antingen bostadsbidrag eller bostadstillägg varje månad.
Så här gör du för att söka ersättning – steg för steg!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

Allt fler får privatekonomin att gå ihop varje månad. Inflation, rusande elpriser, höjda hyror och dyrare matpriser är bara några av de saker som bidrar till att det är tomt i plånboken tidigare än det brukade vara.

Känner du igen dig i att dina utgifter är högre än din inkomst så kan det vara så att du har rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg.

Vilka har rätt till bostadsbidrag och -tillägg?

Bostadbidrag kan du ha rätt till om du har barn som bor hos dig, eller om du är under 29 år gammal. Om du är över 30 och inte bor med barn så kan du inte söka bostadsbidrag.

Om du däremot har aktivitetsersättning eller sjukersättning så kan du i stället ha rätt till bostadstillägg.

Annons

Hur mycket kan man få i bostadsbidrag?

Hur stort bostadsbidrag du kan få beror både på hur stora dina inkomster och dina utgifter är. Det lättaste sättet att ta reda på det är att använda sig av tjänsten ”Räkna på bostadsbidrag” hos Försäkringskassan. Här hittar du den!

Så fungerar bostadsbidraget

Du ansöker om bostadsbidrag hos Försäkringskassan, som då tar beslut om huruvida du har rätt till bidrag eller inte, och i så fall hur stort. Beslutet gäller sedan högst i 12 månader innan du måste ansöka på nytt.

Så här ansöker du om bostadsbidrag

För att ansöka om bostadsbidrag behöver du först ta fram lika olika uppgifter, innan du kan göra din ansökan hos Försäkringskassan. Du kommer ombes ha digitala dokument på dina boendekostnader, som du sedan laddar upp på Mina sidor på hemsidan.

Du behöver också tillhandahålla dina inkomstuppgifter, något du enkelt kan hitta genom att logga in på Skatteverket. Tänk på att det inte bara är lön eller a-kassa som räknas som inkomst, utan även studiebidrag, aktieutdelning, stipendier eller ränta på banken. Har du tillgångar som överstiger ett värde på 100 000 kronor, så som fastigheter eller värdepapper, kommer också det tas med i beräkningen.

När du fått fram alla dina uppgifter gör du din ansökan här hos Försäkringskassan.

Annons