Det här är skillnaden mellan samboavtal och äktenskapsförord
Kanske förknippar du äktenskap enbart med någon slags romantisk dröm om vit prinsessklänning, kyrkbröllop och en riktig brakfest.
Så kan det naturligtvis vara. Också.
För det finns också en lite tråkigare, mer fyrkantig sida av att äktenskapet.
– Äktenskapet är till stor del även ett juridiskt skydd för bägge makarna och för deras arvingar om ni av någon anledning går isär. Att enbart leva ihop som sambo är betydligt mer riskfyllt, säger familjerättsjuristen Linda Ljunggren Syding.
Gifta får automatiskt ett annat skydd än sambos
Genom att gifta sig, oavsett om det sker i kyrkan eller borgerligt, får man automatiskt ett helt annat skydd än vad man får genom att enbart flytta ihop i en lägenhet eller ett hus. Det är något som liksom går av bara farten, så fort man gifter sig, utan att man ens behöver tänka eller vidta några speciella åtgärder.
– Är du gift och det ska göras en bodelning delas värdet av alla era tillgångar, bostad, bohag, egendomar som mark, bil, båt samt alla ekonomiska tillgångar så att ni får hälften var. Är du istället sambo delas värdet av bostaden, om den köpts för gemensamt bruk, och bohaget på hälften. Inget annat, säger Linda Ljunggren Syding.
Det innebär att den som kan visa att han eller hon köpt bilen eller båten, får ta den. Och om bostaden inte köpts för gemensamt bruk, utan att du kanske flyttat in hos din sambo, inte får ett öre av värdet. Oavsett om du har bott där i 3 månader eller 30 år.
Samboavtalet skyddar inte mot allt
Omvänt gäller om bostaden faktiskt köpts för gemensamt bruk, men där den ena parten betalat mer än den andra. Då ska värdet av den enligt sambolagen delas lika, oavsett vem som står på kontraktet.
– För att reglera detta, och om man vill skydda sin investering, skapa ett större skydd, kan man upprätta ett samboavtal, ett dokument, som säger att sambolagen inte gäller, säger Linda Ljungren Syding.
Men ett samboavtal skyddar inte mot allt. Sambor ärver nämligen inte varandra, och därför är det viktigt att skriva ett testamente med varandra som arvtagare.
– Det räcker inte att ni har gemensamma barn. Om din sambo går bort, har du inte automatiskt rätt till er bostad eller din sambos sparpengar. Istället kommer överförmyndaren gå in och skydda barnens tillgångar, och ni kan behöva flytta, säger Linda Ljunggren Syding.
Därför rekommenderar hon alltid att man som sambo både ska skriva ett samboavtal och ett testamente. Såväl samboavtal som testamente går att göra online, alternativt göra på egen hand, om man inte vill ta hjälp av jurist.
– Är man däremot gift kan ett äktenskapsförord vara klokt att upprätta, om man vill skydda vissa tillgångar, till exempel en tavla man ärvt eller en släktgård som gått i arv, från att ingå i en bodelning, säger Linda Ljunggren Syding.
Fördelning av arv kan vara klurigt
Ett dilemma som Linda Ljunggren Syding ofta stöter på vid dödsfall är hur arvet ska fördelas om den maken som gått bort har barn från ett tidigare äktenskap.
– När det finns särkullbarn med i bilden är grundregeln att barnet ska få ut sin laglott omedelbart, även om man skrivit testamente i förmån till sin make, något som kan medföra att den efterlevande maken eller makan kan tvingas sälja bostaden och flytta. Gemensamma barn har däremot ingen rätt att få ut sin laglott förrän båda föräldrarna har dött, säger Linda Ljunggren Syding.
Laglotten går aldrig att skriva bort, men man kan i ett testamente vara tydlig med vilka önskemål man har efter sin död.
– Vill man skydda sin efterlevande mot särkullbarnen och på så sätt få chans att bo kvar i bostaden, rekommenderar jag istället att man dels ska skriva ett testamente till förmån för sin partner, och komplettera med en livförsäkring med den andre som förmånstagare. Detta gäller även om man inte är gift, utan enbart sambo.