Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Vanliga ekonomiska misstag som gör relationen ojämställd

16 feb, 2024
FotografTT.
Man måste prata om ekonomisk jämställdhet.
Lever du i en jämställd relation?
Något många glömmer bort när de tänker på jämställdhet är ekonomin, fastän det är självklart i andra delar av relationen.
Sparekonomen Frida Bratt ger sina bästa tips på vad ni ska tänka på för att få en ekonomisk jämlikhet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ekonomitips från "Lyxfällans" experterBrand logo
Ekonomitips från "Lyxfällans" experter

Att ha en jämställd relation är viktigt för många i dag – ingen vill väl cementera förlegade könsroller? Men något som är lätt att glömma bort när det kommer till jämställdhet i förhållanden och äktenskap är ekonomin, trots att det kan vara en av de viktigaste delarna att tänka på för att uppnå just jämställdhet.

Sparekonomen Frida Bratt har samlat sina bästa tips för att bli mer jämställda när det gäller pengar.

1. Prata med varandra

Prata, prata, prata – ska ni ha gemensam ekonomi eller delad? Är en av er slösa och en spara, och hur gör ni bäst för att hantera det? Prata ekonomi är nyckeln, även om det är trist. Boka gärna in i kalendern så att snacket verkligen blir av.

Annons

2. Bestäm tillsammans

Ta ekonomiska beslut som rör er båda tillsammans. Låt inte bara den ena ”ta hand om sparandet” exempelvis. För att nå ekonomisk jämställdhet måste båda parter kunna ta finansiella beslut. Annars har en partner per automatik ett övertag.

3. Dela procentuellt

Det är rimligt att den part som har den största inkomsten också tar en större andel av de gemensamma utgifterna. Vägrar den ena parten göra detta är det dags för ett snack.

Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken

4. Gå inte i föräldrafällan

Var medveten om att många par är jämställda till en början och att de faktiskt också har löner på ungefär samma nivå. När barnen kommer ändras något – kvinnor tar fortfarande ofta en större del av föräldraledigheten, de vabbar mer och de arbetar deltid i högre utsträckning. Det riskerar att leda till att kvinnan halkar efter lönemässigt. Kompensera den som är hemma mest med barnen! Exempelvis genom ett sparande. Och det sparandet ska göras till enskild egendom så att det inte ingår i eventuell bodelning.

Annons

Ta inte för givet att den med lägst lön bör vara hemma mest med barnen. Kolla Försäkringskassans Kassakollen när ni ska fördela föräldraledigheten.

5. Vem köper vad?

Är ni sambos men inte gifta? Då bör ni tänka till kring utgifter. Är ni gifta delas ju allt lika vid eventuell bodelning. Men är ni sambos så har var och en rätt till det som var och en har köpt. Så var noga med att inte dela upp så att en av er köper förbrukningsvaror, som blöjor och mjölk, och den andra båt, bil och andra kapitalvaror som har ett värde.

4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart
Annons