Så slipper du ekonomisk knipa nästa jul
Feminas ekonomiska expert Annifrid Huhtala ger sina bästa råd för att du ska slippa den ekonomiska stressen nästa jul.
– Många upplever ekonomisk ångest under juletider, säger Annifrid.
Julen är något som många av oss ser fram emot, men det går inte att komma ifrån att det kan bli en riktigt dyr historia att fira jul. Många spenderar mer pengar än de egentligen vill eller har råd med, och du kanske funderar över hur du skulle kunna gjort annorlunda för att slippa den ekonomiska stressen.
– Trots att vi knappt tagit oss igenom denna jul tycker jag absolut att man ska börja planera litegrann inför nästa för att skapa en trygg och fin jul utan ekonomisk stress. Många upplever ekonomisk ångest under juletider, säger Feminas ekonomiska expert Annifrid Huhtala.
Här är hennes bästa tips för en ekonomisk stabil jul nästa år!
1: Sätt upp ett jul 2025-sparkonto direkt
Ett av mina absolut bästa tips är att redan nu starta ett sparkonto för nästa års jul där du regelbundet under årets gång sätter in en slant. På det viset minskar man den ekonomiska bördan med stora klumpsummor under december som gör januari till en enda lång ekonomisk baksmälla. Bestäm också gärna redan nu hur mycket du sparar till det här kontot varje månad. Om du t.ex. sätter in 300 kronor i månaden från januari kommer du ha 3 600 kronor i december. Det gör den ekonomiska julstressen lättare att hantera!
2: Budgetera och prioritera
Nu när du har årets jul färskt i minnet så kan du redan nu skissa på en liten budget för nästa års jul. Vad har det gått mycket pengar på? Vad har känts viktigast för dig och din familj? Vad blev extra dyrt som du vill ha bättre koll på nästa år, och vad tycker du har funkat bra? Genom att reflektera redan nu över dessa frågor kan man skapa en budget som hjälper en att prioritera och planera bättre - för låt oss vara ärliga, vi har ju ofta glömt det till nästa jul annars.
3. Gör en julklappslista
En av mina personliga favoriter är att under årets gång ha en julklappslista som du fyller på. Skriv upp namnen på personerna du planerar att ge klappar till och notera när du hör något de önskar sig eller när du får en idé om vad du vill ge. På det här sättet slipper du paniken ett par dagar innan julafton, där man lätt hamnar på ett köpcentrum och köper något dyrt och ogenomtänkt som mottagaren egentligen inte önskar sig. Och kom ihåg – upplevelser är ofta så mycket mer värt än prylar! Då behöver det inte vara en resa till London, utan det kan vara att planera en fin tur i skogen med matsäck, pyjamasparty med syskonbarnen eller kanske städhjälp till föräldrarna där du kommer och städar en gång i månaden.
4: Prata med familjen om förväntningar
Sist men inte minst, och en punkt många lätt glömmer: Prata med familjen om era förväntningar, kanske reflektera tillsammans kring hur årets jul har varit och jobba tillsammans för en mindre ekonomiskt stressig jul. Kanske kan ni tillsammans komma överens om en julklappsbudget, införa julklappsspel eller välja att prioritera tid tillsammans framför gåvor? Julen ska vara en tid av glädje och gemenskap, inte ekonomisk oro, trots att det många gånger såklart är lättare sagt än gjort. Då är det bra att prata om det redan innan och tillsammans hjälpas åt.