Entreprenören Faisa Abdi vinner pris för sitt hållbarhetsarbete: ”Inspirerat andra att våga tänka stort”
– Det känns fantastiskt att kunna vara en förebild för andra kvinnor och visa att entreprenörskap kan vara en kraft för förändring, säger hon till Femina.
Det kvinnliga nätverket Womenisa grundades av entreprenören Deqa Abukar med målet att minska köns- och ursprungssegregationen. Nätverket syftar till att vara en kreativ mötesplats för framtidens kvinnliga ledare och entreprenörer – och samtidigt bryta ner kulturella och sociala barriärer.
Förutom ett nätverk där kvinnor kan utbyta idéer och erfarenheten så delar Womenisa också ut tre olika stipendium under galan Årets Womeneur: Stipendiet Womeneur, Årets Youngpreneur och Årets Impactpreneur.
– Womenur-stipendiet skapades för att möta det växande behovet av stöd och representation för kvinnliga entreprenörer, särskilt för kvinnor med minoritetsbakgrund. Forskning visar att kvinnor med invandrarbakgrund har 60 procent mindre sannolikhet att få finansiering för sina företag, och endast 1 procent av riskkapitalet i Sverige går till kvinnliga grundare. Denna underrepresentation hindrar både individers och samhällets utveckling, och Womenur-stipendiet syftar till att utmana dessa strukturer och ge kvinnor verktygen för att lyckas som entreprenörer, skriver de själva om priset på sin hemsida.
I juryn sitter bland annat grundaren Deqa Abukar, PR- och kommunikationsprofilen Lili Assefa Wolf och Feminas chefredaktör Malin Roos.
Hon vinner Årets Womeneur 2024
Årets Womeneur 2024, och därmed vinnare av Womeneur-stipendiet, är Faisa Abdi – energiingenjör och grundare av företaget QC Renewable Energy.
– Faisa Abdi förkroppsligar kraften i entreprenörskap som förändrar världen. Genom att föra hållbar solenergi till samhällen i Afrika har hon inte bara skapat lösningar för global utveckling, utan också inspirerat andra att våga tänka stort och agera för en bättre morgondag, säger Deqa Abukar.
Faisa föddes i Somalia och kom till Sverige som barn. I dag jobbar hon med hållbara energilösningar i Östafrika och i Sverige – för att på så sätt göra skillnad för både människor och klimatet.
Företaget QC Renewable Energy vill stärka kvinnor genom utbildning och tillgång till energi, något som skapar långsiktig förändring och en mer jämställd framtid för Östafrika.
Hur känns det att få det här stipendiet?
– Att få Womeneur-stipendiet känns som en stor bekräftelse på vårt arbete på QC Renewable Energy och den skillnad vi gör. Det motiverar mig och hela vårt team att fortsätta vårt engagemang för att skapa hållbara samhällen och bidra till en mer rättvis och grön framtid, säger Faisa.
– Det är också ett erkännande av den positiva samhällspåverkan vi har haft, särskilt när det gäller att stärka kvinnor och ge dem tillgång till energi och utbildning. Det känns också fantastiskt att kunna vara en förebild för andra kvinnor och visa att entreprenörskap kan vara en kraft för förändring.
Hur föddes idén med QC Renewable Energy?
– Idén med QC Renewable Energy föddes ur min bakgrund inom förnybar energi och hållbar utveckling, samt min starka vilja att bidra till förändring på global nivå.
– Nästan en miljard människor i världen, särskilt i subsahariska Afrika, saknar tillgång till elektricitet – vilket inte bara påverkar deras livskvalitet utan också hindrar deras ekonomiska och sociala utveckling. Jag ville skapa en lösning som inte bara tillhandahåller ren energi, utan också stärker lokalsamhällen genom utbildning och kvinnors ekonomiska empowerment. QC Renewable Energy är resultatet av denna vision, och genom våra solcellslösningar arbetar vi för att förbättra människors liv och skapa långsiktig förändring.
Vad är viktigast för dig i yrkeslivet?
– För mig är det viktigaste i yrkeslivet att göra en verklig skillnad – både för de människor jag arbetar med och för klimatet. Jag vill skapa lösningar som inte bara är hållbara utan som också har en positiv social påverkan. Min vision har alltid varit att använda mitt företagande för att ge människor i utsatta områden, särskilt kvinnor, nya möjligheter och verktyg för att förändra sina liv. Det handlar också om att inspirera andra, särskilt unga kvinnor, att tro på sin potential och att se entreprenörskap som en väg för att skapa samhällsförändring.
Varför är hållbarhet viktigt för dig?
– Hållbarhet är viktigt för mig eftersom vi står inför några av världens största utmaningar – klimatförändringar och ojämn tillgång till resurser. Att bygga hållbara lösningar är inte bara en nödvändighet för vår planet utan också för att ge alla människor möjlighet att leva bättre liv.
– Genom att implementera förnybara energilösningar kan vi minska beroendet av fossila bränslen, skapa rena energikällor och bidra till både social och ekonomisk utveckling i de samhällen vi arbetar i. För mig handlar hållbarhet om att skapa långsiktiga förändringar som inte bara förbättrar miljön utan också stärker människors liv.
Representation och kvinnligt entreprenörskap – vad betyder det för dig?
– Representation och kvinnligt entreprenörskap är avgörande för att skapa en mer rättvis och jämlik värld. Som kvinna med utländsk bakgrund och som ledare för QC Renewable Energy, vill jag vara en förebild för andra unga kvinnor och visa att entreprenörskap inte bara handlar om affärer, utan också om att kunna påverka och skapa förändring.
– Genom att stärka kvinnor och ge dem verktyg för att delta i den ekonomiska utvecklingen, särskilt inom områden som förnybar energi, kan vi bygga starkare samhällen. Kvinnors ekonomiska empowerment är en central del i att skapa långsiktig samhällsutveckling, och genom vårt arbete vill vi bidra till att minska de globala ojämlikheterna, säger hon.
Alla Womeneur-vinnare 2024:
ÅRETS WOMENEUR: Faisa Abdi. Grundare av bolaget QC Renewable Energy som fokuserar på hållbara energilösningar i delar av världen där el är en bristvara. Genom att föra hållbar solenergi till samhällen i Afrika har Faisa bidragit till att skapa lösningar för global utveckling och inspirerat andra att våga tänka stort.
ÅRETS IMPACTPRENEUR: Melody Farshin. Standup-komiker och författare som ger röst åt förorten med vass humor som belyser vardagen och skapar igenkänning. Med pondus och närvaro inspirerar hon unga tjejer och underrepresenterade grupper.
ÅRETS YOUNGPRENEUR: Laila Warsame. Personlig tränare som brinner för att stärka kvinnor genom träning, hälsa – och gemenskap. Med SIS bootcamp har hon byggt upp ett community där systerskap och starka band är lika viktigt som starka kroppar.