Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Experterna: Jobba smartare i stället för mer – så mår du bättre

28 apr, 2021
FotografDean Drobot/TT.
Glad kvinna vid dator.
När man känner sig stressad och pressad på jobbet är det lätt att börja jobba längre dagar för att hinna med allt – vilket kan leda till ännu mer stress.
Men det finns en lösning: genom att jobba smartare i stället för mer så blir man både mer harmonisk och effektiv.
Personlig utveckling-experterna Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel ger sina bästa tips för ett mer stressfritt yrkesliv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla stegBrand logo
Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg

I dagens samhälle är det stort fokus på prestationer och vikten av hårt arbete blir allt större. Med högre arbetsbörda och tuffare krav kommer också mer stress, och allt fler bränner ut sig eller blir utmattade.

Men jobbar man smart behöver man varken jobba hårdare och fler timmar för att både få mer gjort och må bättre– det menar Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel, grundarna till Fearless minds och experter på personlig utveckling.

– Vi kommer båda från en bakgrund som prestationsprinsessor, med bra betyg och bra jobb. Vi har alltid haft höga mål i livet på alla plan. Men vi märkte efter ett par år att det är ett högt pris att betala för att nå de målen, och våra liv präglades av stress och prestationsångest. Det blev normalt att gå runt med en gnagande oro, säger Maria Stenvinkel.

Annons

Så jobbar man smartare – inte mer

Maria och Sophie började ifrågasätta om det inte fanns något alternativ till den prestationsångest de upplevde – kan man ha höga mål och vara driven utan att tumma på välmående? Ja, är svaret.

Skillnaden ligger i att jobba smart, i stället för att jobba hårt. Fearless minds-konceptet bygger mycket på att förstå sin egen biologi. Rent biologiskt så gör stress och rädsla att vi inte använder vår hjärnkapacitet så som vi faktiskt kan göra om vi mår bra.

– Framgång handlar om psykologi till 80 procent, snarare än skills och kompetenser. Det är viktigt att jobba på ens inställning till rädslor och stress, säger Sophie.

Fearless minds.
Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel.

När människor för flera tusen år sedan uppfattade ett hot, kanske i form av ett farligt djur som hotade att äta upp hela ens familj, så kopplades hjärnans främre del bort. Kreativitet, empati och intuition släcktes ner för att ge utrymme åt ”fly eller fäkta”-instinkter.

Annons

Hjärnan har inte utvecklats på tusentals år

Tyvärr fungerar hjärnan på samma sätt i dag, vilket kan leda till problem i ett stressigt arbetsliv.

– Kroppen ser inte skillnad på en hotande tiger, en förbannad chef eller en arg kund, utan aktiverar samma biologiska system, där vi inte har tillgång till intellektet, säger Sophie.

– Agerar vi utifrån stress så måste vi jobba hårt. Kan vi jobba med biologin kan vi jobba smart. Vi försöker jobba fearless hela tiden, och får så himla mycket mer gjort, säger Maria.

Hur gör man för att jobba smart och vara fearless då? Förutsättningarna byggs med självkänsla och självtillit, menar Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel.

– Har man en prestationsbaserad självkänsla, där man aldrig är bättre än sin senaste prestation, så skapar det en stress – och åter igen så vet inte hjärnan om det är en tiger eller bara känslan av att man inte duger. Därför är det viktigt att börja med basen, och bygga en prestationsfri självkänsla, säger Sophie.

Annons

För att kunna ändra sitt beteende, och gå mot att bli mer fearless på daglig basis, så finns det några olika steg att ta:

  • Kroppens signaler. Man kan använda sin kropp för att signalera att man är säker. Går man exempelvis hukad och gör sig själv liten signalerar man till hjärnan att man är osäker och otrygg. Ned med axlarna och upp med blicken, och ta djupa andetag. Genom att använda oss av kroppen så plockar hjärnan upp det.
  • Fokus. Skillnaden mellan fearbased och fearless beteende ligger i var vi har fokus. Fokuserar man på problem, risker och vad som kan gå fel är det svårt att bli fearless. Bara att man blir medveten om det gör att man kan börja skifta det, och styra om båten i andra riktningar.
  • Kommunikation. En annan väg in i fearless-läge är hur vi pratar. Säger vi ”jag klarar inte”, så plockar hjärnan upp det. Skifta till ”jag provar” så påverkas mindsetet.

Fearless minds

Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel driver företaget Fearless minds där de jobbar med personlig utveckling och ledarskap. Duon, som har bakgrund som prestationsprinsessor på prestigefulla toppjobb, vill nu hjälpa andra att utvecklas.

De startade nyligen podcasten Fearless minds ihop också, som finns där poddar finns.

Annons